Wykonanie
Bardzo wakacyjne połączenie smaków.Dla tych, co znudzeni klasycznym
ciastem z
rabarbarem i dla fanów muffin. Przepyszne, mokre i kwaskowate. Bardzo odświeżające.W sam raz na piknik nad
wodą albo śniadanie na balkonie.
Na 4 muffiny king size (ok 8 - 10 mufffin o klasycznym rozmiarze):1 1/2 szklanki
mąki pszennej zwykłej1 szklanka miazgi migdałowej po zrobieniu
mleka migdałowego z tego przepisu lub1 szklanka
mąki migdałowej2
jajka1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru90 g roztopionego
masła250 ml
mleka2 szklanki obranego i pokrojonego
rabarbaru+
cukier puder do dekoracji
Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać miazgę
migdałową (lub
mąkę migdałową), dokładnie wymieszać.
Jajka lekko ubić, dodać do miski wraz z resztą składnków oprócz
rabarbaru.Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, tak aby nie zostały grudki.Dodać
rabarbar i delikatnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 230 stopni.Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, zapełnić
ciastem do 2/3 wysokości.Muffiny king size piec ok 40 minut. Muffiny w normanym rozmiarze ok 20 - 25 minut.Świetnie smakują posypane
cukrem pudrem.