Wykonanie
Czy i Wam
rabarbar kojarzy się z dzieciństwem kiedy to długie, czerwone łodygi jadło się maczając w cukrze? Uwielbiam wracać myślami do tamtych beztroskich chwil... Będąc na targu wyszukałam najpiękniejsze okazy i szybko pobiegłam upiec coś pysznego. Ucierane ciasto robi się łatwo i szybko. Idealne do
kawki czy
herbaty. Zapraszam!inspiracja
SKŁADNIKI: (blacha o wym. 20x20cm)- 500 g
rabarbaru- 300 g
mąki tortowej- 125 g
miękkiej margaryny lub
masła- 4 duże
jajka- szklanka
cukru- 3 łyżeczki
cukru pudru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 szklanki
mleka-
cukier puderPRZYGOTOWANIE:
Rabarbar oczyścić i pokroić na cm kawałki.
Masło utrzeć z
cukrami na puszystą masę.
Białka oddzielić od
żółtek. Do masy
maślanej dodawać po jednym
żółtku ciągle miksując.
Mąkę z proszkiem oraz
mleko dodawać naprzemiennie aż wszystkie składniki się połączą.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z
ciastem. Ciasto przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, a na wierzchu poukładać
rabarbar. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Podawać posypane
cukrem pudrem. Smacznego!