ßßß Cookit - przepis na Ucierane ciasto z rabarbarem

Ucierane ciasto z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Czy i Wam rabarbar kojarzy się z dzieciństwem kiedy to długie, czerwone łodygi jadło się maczając w cukrze? Uwielbiam wracać myślami do tamtych beztroskich chwil... Będąc na targu wyszukałam najpiękniejsze okazy i szybko pobiegłam upiec coś pysznego. Ucierane ciasto robi się łatwo i szybko. Idealne do kawki czy herbaty. Zapraszam!
inspiracja
SKŁADNIKI: (blacha o wym. 20x20cm)
- 500 g rabarbaru
- 300 g mąki tortowej
- 125 g miękkiej margaryny lub masła
- 4 duże jajka
- szklanka cukru
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar oczyścić i pokroić na cm kawałki. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Mąkę z proszkiem oraz mleko dodawać naprzemiennie aż wszystkie składniki się połączą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, a na wierzchu poukładać rabarbar. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/05/ucierane-ciasto-z-rabarbarem.html