Wykonanie
Letni i leniwy przepis. Idealny z sezonowymi
owocami (choć wciąż nie wiem czy
rabarbar to
owoc czy warzywo). Leniwy bo nie wymaga prawie wcale wysiłku a idealnie sprawdza się do popołudniowej
herbaty na balkonie lub jeśli ktoś ma więcej szczęścia w tej kwestii - na tarasie lub w ogrodzie:)Przepis stąd .
Składniki:kilka łodyg
rabarbaru (4-5)4
jajka2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru (dałam 3/4)200 g
masła lub
margaryny - stopione, ostudzonełyżeczka
proszku do pieczeniacukier puder do posypania
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę.
Jajka ubić z
cukrem, dodać
mąkę i proszek - wymieszać. Wlać stopiony tłuszcz i delikatnie wmieszać. Ciasto będzie dość gęste. Blachę (23x35) wysmarować tłuszczem i opruszyć
mąką. Przełożyć ciasto, wyrównać i na wierzchu ułożyć
rabarbar dociskając. Piec w temp. 170st. C przez około 40min. Wystudzone ciasto posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)