Wykonanie
Uwielbiam kwaskowaty smak
rabarbaru w połączeniu z delikatnym kruchym
ciastem. Przepis na ciasto jest dość prosty, a zarazem uniwersalny, bo zawsze można zamiast
rabarbaru dodać inne
owoce, na które aktualnie jest sezon.
Składniki:4
jajka1 szklanka
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego180g
masła lub
margaryny2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia500 - 600g
rabarbaruDodatkowo:
Cukier puder do posypania ciasta
Jajka ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym, do chwili, gdy
cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po trochu roztopiony, prawie zimny tłuszcz i stale miksujemy, po czym dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy. Gotową masę przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23x34cm), wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy równomiernie. Na wierzch ciasta układamy obrany ze skórki i pokrojony w 1 – 2 cm kawałki
rabarbar.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 – 45 minut.Wystudzone ciasto przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.
R E K L A M A