ßßß Cookit - przepis na Podwójnie waniliowe ciasteczka z cukrem

Podwójnie waniliowe ciasteczka z cukrem

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
U nas w domu tradycją stało się pieczenie ciasteczek. Urodziny, imieniny czy święta nie mogą być celebrowane bez tych małych słodkości. Te ciasteczka przygotowałam specjalnie dla mojej mamy, z okazji jej urodzin. Dekoracje wykonałam z kruszonego palonego cukru Kandyzu, nie tylko ładnie wygląda ale też dodaje ciastkom smaku karmelu. Możecie wykrawać dowolne formy i kształty ciastek, a nawet zrolować ciasto i pokroić w ślimaczki. Kruche , delikatne i bardzo maślane. Skosztujcie.
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki tortowej
200 g masła ekstra
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
dekoracja:
cukier kandyz
Przygotowanie :
Miękkie masło utrzeć z cukrami. Dodać jajko ucierać jeszcze 2-3 minuty, aż masa się połączy. Dodać kolejne jajko oraz żółtko.
Wymieszać mąkę z proszkiem i budyniem, przesiać do masy.
Wymieszać szpatułą, po czym ręcznie wyrobić do połączenia.
Schłodzić przez 2 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, posmarować białkiem, posypać cukrem i wycinać prostokąty, krojąc ciasto wzdłuż i w poprzek.
Ciastka układać na blaszce, na papierze do pieczenia.
Piec w 170 stopniach do zrumienienia, około 12 minut.
Powiązane notki:
Dwu smakowe kakaowe i waniliowe świąteczne ciasteczka z lukrem królewskim
Śnieżne waniliowe kruche ciasteczka na Mikołajki i Pajacyk
Bardzo kruche ciasteczka
Ciasteczka cytrynowe z żurawiną i migdałami jak cantuccini ( w 15 minut)
Bułeczki – ciasteczka migdałowe z czekoladą w 15 minut
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/04/08/podwojnie-waniliowe-ciasteczka-z-cukrem