Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×U nas w domu tradycją stało się pieczenie
ciasteczek. Urodziny, imieniny czy święta nie mogą być celebrowane bez tych małych słodkości. Te
ciasteczka przygotowałam specjalnie dla mojej mamy, z okazji jej urodzin. Dekoracje wykonałam z kruszonego palonego
cukru Kandyzu, nie tylko ładnie wygląda ale też dodaje
ciastkom smaku karmelu. Możecie wykrawać dowolne formy i kształty
ciastek, a nawet zrolować ciasto i pokroić w ślimaczki. Kruche , delikatne i bardzo maślane. Skosztujcie.
Składniki:2 1/2 szklanki
mąki tortowej200 g
masła ekstra1 szklanka
cukru pudru3 łyżki
cukru z
wanilią1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
jajkaszczypta
solidekoracja:
cukier kandyzPrzygotowanie :Miękkie
masło utrzeć z
cukrami. Dodać
jajko ucierać jeszcze 2-3 minuty, aż masa się połączy. Dodać kolejne
jajko oraz
żółtko.Wymieszać
mąkę z proszkiem i
budyniem, przesiać do masy.Wymieszać szpatułą, po czym ręcznie wyrobić do połączenia.Schłodzić przez 2 godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować, posmarować
białkiem, posypać
cukrem i wycinać prostokąty, krojąc ciasto wzdłuż i w poprzek.
Ciastka układać na blaszce, na papierze do pieczenia.Piec w 170 stopniach do zrumienienia, około 12 minut.Powiązane notki:Dwu smakowe
kakaowe i
waniliowe świąteczne
ciasteczka z lukrem królewskimŚnieżne
waniliowe kruche
ciasteczka na Mikołajki i PajacykBardzo kruche
ciasteczkaCiasteczka cytrynowe z
żurawiną i
migdałami jak cantuccini ( w 15 minut)Bułeczki –
ciasteczka migdałowe z
czekoladą w 15 minut