Wykonanie
Czy Wasze dzieci też tak przepadają za
czekoladą i wyrobami z czekolady? Moje bardzo, więc aby za każdym razem nie piec standardowego
czekoladowego ciasto czy słodkich
czekoladowych ciasteczek poszukują wciąż nowych inspiracji na
czekoladowe słodkości.
Skąd to uzależnienie od czekolady? Z przedszkola! Cała moja trójka chodziła do przedszkola. Raz w tygodniu dzieci rządziły w kuchni i wypiekały
ciastka,
ciasteczka czy jakieś bułeczki prawie zawsze z
czekoladą. Czasami były to
czekoladowe słodkośc i bez wypiekania, a czasami bardziej skomplikowane. Każde dziecko dostawało przepis do domu, a ja próbowałam później go odtworzyć.
Dzisiejszy przepis
czekoladowe ciasteczka z nadzieniem jest właśnie przepisem z przed lat, o którym prawie zapomniałam. Te
ciasteczka moje dzieci uwielbiały! Sądzę, że dzisiejszym malcom (i nie tylko malcom) też będą smakować.
Składniki: na 30
ciasteczek350 g
mąki60 g
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli150 g
masła, miękkiego200 g
cukru2
jajka2 łyżeczki
waniliowego ekstraktu
cukier puder do oprószeniaNadzienie
czekoladowe dropsy nadziewane karmelemWykonanie:Utrzyj
masło z
cukrem, po czym dodaj
jajka i
waniliowy ekstrakt.Teraz dodaj wymieszane uprzednio suche składniki i zagnieć ciasto. Uformuj kulę,
owiń folią i włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny.Podziel ciasto na 30 równych placków. Na środku każdego placka ułóż dropsa i uformuj kulkę. Obtocz
ciastko w pudrze i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.Piecz
czekoladowe ciasteczka w nagrzanym piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut.Upieczone
ciasteczka powinny
mieć płynny środek.
Polecane przepisyPrzepis na
ciasteczka browniesPyszne pierniczki
migdałoweCiasteczka brownie
grahamkoweSzwedzkie
ciasteczka karmelowe, kolasnittar