Wykonanie
Święta, święta i po świętach teraz pozostało pełno mikołajków, bombek
czekoladowych pełno
czekolady. Ja z tego robię mocno
czekoladowe brownie cudnie smakuję szybko znika z blachy a i w szafce nie zawadza. Jak wiadomo każda blacha do pieczenia jest inna ja zazwyczaj jak robię na więcej osób robię z półtora porcji a jeśli tak tylko dla nas i na szybkie zjedzenie robię z jednej porcji. Trzeba dostosować do swoich potrzeb i blachy. Tak samo jak z upieczeniem jak na szybkie zjedzenie robię bardziej płynną a jak na dłużej do piekę do suchego patyczka.
SKŁADNIKI :1 szklanka
mąki ( u mnie 250 ml)200 g
masła200 g
czekolady ( często mieszam gorzką z
mleczną a po świętach
daję to co mam :)ok 50 g pociętej w drobne kawałki
czekolady1/2 szklanki gorzkiego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu (można pominąć my go kochamy )4
jajka1 pełna szklanka
cukruszczypta
solijeśli lubimy możemy dodać naszą ulubioną esencję np.
waniliową,
migdałowąSPOSÓB WYKONANIA :- rozpuszczamy
masło i
czekoladę w kąpieli
wodnej ( w większy garnek wlewamy gorącą
wodę i w to wkładamy miskę bądź mniejszy garnek z naszą
czekolada i
masłem, gotujemy na wolnym ogniu a nasza zawartość w tym czasie się nam rozpuszcza i się nie przypali )-
między czasie mieszamy nasze suche składniki po czym dodajemy
jajka i ostudzoną masę
czekoladową- do tak przygotowanej masy dodajemy połamaną naszą
czekoladę (ok 50 g)- wszytko razem wymieszamy i wlewamy na przygotowaną blaszkę- pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 20 minut ( sprawdzamy patyczkiem, jeśli chcemy aby ciasto było bardziej wilgotne pieczemy krócej a jeśli lubimy bardziej suche to do suchego patyczka)zajadamy :)) przepyszne jest jeszcze ciepłe ale i na zimno super smakuję
Smacznego :)