Wykonanie
Czekoladowa rozpusta z nutką kajmaku :) Na początku przyznam, że pierwszy raz robiłam brownie i niestety nie wyszło całkowicie wilgotne, tak jak chciałam. Generalnie chodziło o efekt całkowicie "zakalcowaty" :) Ale już wiem, że następnym razem muszę skrócić czas pieczenia o kilka minut (w poniższym przepisie zostało to uwzględnione).Mimo tego małego niedociągnięcia ciasto skradło moje
serce. Dzięki
czekoladzie deserowej nie jest zbyt słodkie - dla mnie idealne :) Jeśli jednak preferujecie słodsze, wystarczy zmniejszyć ilość
czekolady deserowej, a w zamian dać
mleczną.Polecam serdecznie :)
Składniki:Ciasto:150 g
masła1/3 szklanki * tradycyjnego
kakao3
jajka1 szklanka
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiczubata szklanka
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli* odmierzamy szklanką o poj. 250 mlMasa czekoladowa:200 g
czekolady deserowej (lub po 100 g
mlecznej i gorzkiej)1 łyżka
masła330 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%
Polewa czekoladowa:100 g
czekolady deserowej (lub po 50 g
mlecznej i gorzkiej)1 łyżka
serka naturalnego (polecam ten, lub 1 łyżka
śmietany kremówki)Ponadto:300 g gotowej masy krówkowej (kajmaku). Można też użyć kajmaku z
solą morską.Przygotowanie:Ciasto:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia .2. W rondelku rozpuścić
masło, wsypać
kakao i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Odstawić na bok.
3. W misie miksera ubić
jajka, dodać
cukier, ekstrakt z
wanilii i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). Podczas miksowania dodać część rozpuszczonego
masła z
kakao (1/4 szklanki), zwiększyć obroty miksera. Następnie dodać resztę
masła z
kakao i już normalnie miksować do całkowitego połączenia składników.4. Do drugiej miski przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę
soli i wymieszać. Mieszankę powoli wsypywać do ucieranej masy. Miksować do połączenia składników.5. Gęste ciasto przełożyć do formy i piec przez ok. 23-25 min., nie dłużej - ma wyjść niedopieczone. Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej wyjąć z formy i studzić na kratce).6. Wystudzone ciasto ponownie przełożyć do tortownicy, a na wierzchu rozsmarować kajmak.Masa czekoladowa:1.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli
wodnej z dodatkiem łyżki
masła. Odstawić do wystygnięcia.2. Zimną
śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną
czekoladę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na warstwie kajmaku. Ciasto wstawić do lodówki.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli
wodnej z dodatkiem łyżki
serka lub
śmietany, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.Na schłodzonej warstwie masy czekoladowej równomiernie rozprowadzić polewę. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na noc.