Podając podstawowy przepis na Donaty w wersji mini wspomniałamjak bardzo lubimy te ciastka,więc tym razem nie będę się już na ten temat rozwodzić.Mała zmiana, dodatek kakao, spowodowała,że ciastka zasmakowały nam jeszcze bardziej,zwłaszcza w wersji "gołej" ;), czyli bez polewy czy posypki.Polecam wszystkim szczęśliwym posiadaczom urządzenia do wypiekania mini donatów.Składniki na 70 sztuk:3 jajka200 g cukru250 ml maślanki220 g mąki3 łyżki kakao6 łyżek oleju + do smarowania foremek2 łyżki ekstraktu waniliowego2 łyżki proszku do pieczeniaszczypta soliDodatkowo:cukier puderWykonanie:Jajka zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodajemy maślankę i stopniowo wsypujemy przesianą z kakao i proszkiem do pieczeniamąkę. Na koniec dodajemy olej i sól, mieszamy.Maszynkę za pomocą pędzelka smarujemy olejem, w każde zagłębienie wlewamy po łyżce masy i pieczemy przez około 3-4 minut.Olejem smarujemy przed każdą partią :).Gotowe ciasteczka możemy oprószyć cukrem pudrem.Smacznego! ;)Chocoholiczka