ßßß
Składniki:500 g mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej1 bułka kajzerka1 duże jajko3-4 ząbki czosnku1 duża cebulasól,pieprz, po szczypcie kminku, majeranku i słodkiej papryki lub przyprawa do mięsa mielonegomąka i olej do smażeniaPrzygotowanie:Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie. Gdy zupełnie zmięknie, odcisnąć ją,a wodę wylać.Czosnek przecisnąć przez praskę , a cebulę drobno posiekać. Dodać do bułki.Dołożyć mięso, przyprawy, jajko i dobrze wyrobić masę, aby była jednolita i gładka – dzięki temu kotlety pięknie się usmażą, będą lekkie, miękkie i kremowe.Z masy mokrymi dłońmi formować kotlety ( 2 łyżki na sztukę), obtaczać w mące.Olej rozgrzać, kłaść kotlety i smażyć pod przykryciem po 5-7 minut z każdej strony.Powiązane notki:Kotlety mieloneKotlety z indyka z cebulkąCzosnkowe klopsiki w sosie koperkowymTradycyjne Zrazy / KotletySekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartą