ßßß
Składniki: na 4 porcje:500 g piersi z kurczakapuszka pomidorów pelati400 g śmietany kremówki ( op.)8 suszonych pomidorów z oliwą150 g rukoli lub baby szpinaku1 szklanka bulionu z kurczaka2 łyżki ziołowej przyprawy do kurczakasól,pieprz najlepiej świeżo mielone200 g kaszy gryczanej do podaniaPrzygotowanie:Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawie, soli i pieprzu.Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju z pomidorów, na gorącym smażymy rukolę, aż zmięknie. Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Smażymy 2-3 minuty, zalewamy bulionem, pomidorami z sokiem oraz śmietaną, gotujemy 10 minut bez przykrycia.W tym czasie na kolejnych 2 łyżkach oleju smażymy kurczaka, na dużym ogniu, żeby szybko się ściął. 2-3 minuty przed końcem gotowania dodajemy go do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z kaszą gryczaną.Danie jest pyszne z kuskusem lub ziemniakamiPowiązane notki:Noworoczny Gulasz z szynki z kaszą gryczanąSoczysta pierś kurczaka w minutę, z kaszą jaglaną i brukselkąKasza jaglana po greckuLeczo – najlepszy przepis – z pomidorami, cukinią i paprykąOrientalna faszerowana papryka z sosem tzatziki