Kasza gryczana z sosem śmietanowym z pomidorami

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Przepyszne danie dla miłośników kremowych aromatycznych sosów, a także dla tych którzy wzbraniają się przed zjedzeniem kaszy gryczanej lub każdej innej. Danie składa się stosunkowo z niewielu składników ale dodatek słodkiej śmietanki spaja sos, nadając pomidorom zupełnie innego wyrazu. W sosie znajdziecie też rukolę, pomidory z puszki oraz kurczaka. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, jest wyjątkowy – inspiracja daniem restauracji Masz Gulasz w Warszawie.
Składniki: na 4 porcje:
500 g piersi z kurczaka
puszka pomidorów pelati
400 g śmietany kremówki ( op.)
8 suszonych pomidorów z oliwą
150 g rukoli lub baby szpinaku
1 szklanka bulionu z kurczaka
2 łyżki ziołowej przyprawy do kurczaka
sól,pieprz najlepiej świeżo mielone
200 g kaszy gryczanej do podania
Przygotowanie:
Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawie, soli i pieprzu.
Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju z pomidorów, na gorącym smażymy rukolę, aż zmięknie. Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Smażymy 2-3 minuty, zalewamy bulionem, pomidorami z sokiem oraz śmietaną, gotujemy 10 minut bez przykrycia.
W tym czasie na kolejnych 2 łyżkach oleju smażymy kurczaka, na dużym ogniu, żeby szybko się ściął. 2-3 minuty przed końcem gotowania dodajemy go do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z kaszą gryczaną.
Danie jest pyszne z kuskusem lub ziemniakami
Powiązane notki:
Noworoczny Gulasz z szynki z kaszą gryczaną
Soczysta pierś kurczaka w minutę, z kaszą jaglaną i brukselką
Kasza jaglana po grecku
Leczo – najlepszy przepis – z pomidorami, cukinią i papryką
Orientalna faszerowana papryka z sosem tzatziki
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/01/31/kasza-gryczana-z-sosem-smietanowym-z-pomidorami