ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki drobiowe

Szaszłyki drobiowe

nazwa

Wykonanie

Te szaszłyki drobiowe po raz kolejny pojawiły się u nas na obiedzie. Przepis prosty, a i kombinacji z nadzieniem całe mnóstwo. Wszystko zależy od naszych spiżarnianych zasobów i ochoty na dany składnik. Tym razem wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pastę z suszonych pomidorów - idealny dodatek do tych ślimaczkowych szaszłyków.
Pomysł na te szaszłyki zainspirowany z http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/szaszlyki_z_kurczaka/przepis.html
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka,
pęczek bazylii,
4 plasterki szynki szuszonej ( u mnie szynka szwardzwaldzka),
słoiczek pasty z suszonych pomidorów (można użyć suszone pomidory zmiksowane z oliwą),
oliwa z oliwek do posmarowanie szaszłyków,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka umyć, poodcinać żyłki, tłuszcz i chrząstki. Poporcjować na cieńsze filety (u mnie wyszło 4 sztuki), przykryć folią i rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Każdy filet posmarować pastą pomidorową, ułożyć po plasterku szynki i kilka listków bazylii. Zwinąć w roladki i pociąć w plastry dwucentymetrowe. Ułożone na płasko wyglądają jak ślimaczki. W ten sposób nabijać na szpadki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki posmarować pędzelkiem oliwą z oliwek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Zapiekać w piekarniku w 190 stopniach. Można również upiec na grillu.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/07/szaszyki-drobiowe.html