Wykonanie
48 Flares Twitter 0 Facebook 48 48 48 48 Flares ×Bardzo spieszyłam się robiąc sernik, miałam tylko 15 minut a i tak zdążyłam go przygotować i włożyć do piekarnika. Ciasto okazało się być tak smaczne, że koniecznie musiało zagościć na stałe na blogu. Jeśli macie mało czasu, spodziewacie się gości czy lubicie osiągać spektakularne rezultaty przy minimalnym nakładzie pracy to ciasto jest dla Was. Kremowy, zwarty i ciężki sernik, z dużą zawartością
rodzynek na pewno Wam posmakuje. Spód to maślane kruche
cukrowe ciasteczka z osełką 82% .Perfekcyjna Pani Domu na pewno byłaby z niego dumna. Spróbujcie.
Składniki:forma 25 x 40 cm ( lub mniejsza wtedy będzie bardziej elegancki i wyższy , ja lubię ciasta które łatwo można ugryźć wprost z ręki250 g kruchych
ciastek z
cukrem150 g
masła ekstra1 kg
twarogu sernikowego1 szklanka
cukru1 op. budyniu
waniliowego100 g
rodzynek5
jajek1 łyżeczka
aromatu migdałowego1 łyżka
cukru waniliowegoPrzygotowanie:Formę wysmarowć
masłem i wyłożyć papierem.Zagotować
wodę i zalać nią
rodzynki ( można dodać
olejku migdałowego lub
rumowego).Stopić
masło.
Ciastka zmiksować na piach. Zalać połową
masła, wymieszać. Mokrą mieszanką wylepić dno formy.3
jajka ubić z
cukrami, około 5 minut.Dodać do nich
budyń, miksując oraz
masło.
Ser przełożyć do masy, wbić 2
jajka i wymieszać, tylko do połączenia.Wylać na spód, piec w 160 stopniach 40 minut. Zostawić w piecu na 10 , po zakończeniu pieczenia, po czym wystudzić poza piecem.Dowolnie udekorować.Ciasto pieczone w mniejszej formie będzie wymagało 50 minut pieczenia.Powiązane notki:Karpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzoneKremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąSernik z
suszonymi morelamiSernik kajmakowy na
kakaowym kruchym cieścieSernik
waniliowy z polewą na Wielkanoc