ßßß Cookit - przepis na Keks złocisty – fruit cake – z orzechami, morelami, figami, daktylami i rodzynkami

Keks złocisty – fruit cake – z orzechami, morelami, figami, daktylami i rodzynkami

Wykonanie

17 Flares Twitter 0 Facebook 17 17 17 17 Flares ×
Keksem nazywam ciasto które jest aż mokre od bakalii, w sumie to ciasta jest w nim stosunkowo niedużo. Uwielbiam chrupiące orzechy i lepkie bakalie , których moim zdaniem nigdy dość. Wypiek jest ciężki, wilgotny ale łatwy do krojenia. Na wodzie z moczenia owoców przygotowuję syrop do smarowania ciasta, dzięki temu keks może leżakować bardzo długo, co jak najbardziej mu służy. W takim wydaniu jeszcze go nie piekłam, to połączenie bakalii okazało się niesamowite, daktyle , rodzynki i morele tworzą bazę, chrupiące pachnące orzechy dodają chrupkości i specyficznego aromatu, a figi, skórki i wiśnie są pysznym dodatkiem, dodającym słodyczy kwaskowatości i pięknego koloru. Koniecznie spróbujcie go w tej wersji, pamiętajcie o maśle, keks piecze się stosunkowo rzadko, na święta czy urodziny więc użyjcie prawdziwego masła i dobrej jakości bakalii.
Składniki:
3 keksówki 11 x 25
ciasto:
3 3/4 szklanki mąki tortowej
225 g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
32 g cukru z wanilią
4 łyżki jasnego miodu
5 dużych jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka olejku cytrynowego ( lub skórka otarta z cytryny)
1/2 łyżeczki mielonych goździków
*
bakalie:
1 szklanka rodzynek
1 szklanka orzechów laskowych
2 szklanki moreli
2 szklanki daktyli
100 g kandyzowanych wiśni
100 g kandyzowanej skórki
100 g fig
1 szklanka wody + olejek rumowy lub wódka 1:1 z wodą lub likierem
*
syrop:
woda lub alkohol z moczenia bakalii
4 łyżki miodu
Przygotowanie:
składniki ciasta powinny być w temp. pokojowej
Daktyle,figi i morele pokroić w paseczki.
Rodzynki, daktyle i morele zalać gorącą wodą z olejkiem rumowym lub alkoholem, wtedy bakalie muszą moczyć się kilkanaście godzin a nie do wystudzenia.
Orzechy podprażyć na patelni. Gdy zaczną pachnieć ,przełożyć je do worka i trzeć, ściągając skórkę. Grubo posiekać ( każdy orzech na 2-3 razy).
Masło ubić z cukrami dodać goździki, miód,proszek, sól i aromat. Gdy będzie puszysta wbijać po jajku, dodając kolejne po połączeniu poprzedniego.
Do masy maślanej przesiewać mąkę i mleko, na zmianę w 3 porcjach.
Do ciasta dodać posiekane orzechy, bakalie, wiśnie i skórki.
Mieszamy i przekładamy do form, do 3/4 wysokości.
Piec w 180 stopniach 60-70 minut, pamiętając że ciasto zawsze będzie wilgotne, ma być zwarte i sprężyste. Studzimy na kratce.
Wymieszanym syropem smarujemy gorące ciasto, czynność powtarzamy kilkakrotnie, do jego wyczerpania, co kilkanaście minut.
Patyczek wbity w ciasto powinien być wilgotny, jednak nie obklejony ciastem.
Powiązane notki:
Słodki keks ananasowy
Sernik z suszonymi morelami
Mazurek brzoskwiniowy z pomarańczą i czekoladowy z figami
Domowa masa makowa
Maślane ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/01/14/keks-zlocisty-fruit-cake-z-orzechami-morelami-figami-daktylami-i-rodzynkami