Wykonanie
17 Flares Twitter 0 Facebook 17 17 17 17 Flares ×Keksem nazywam ciasto które jest aż mokre od
bakalii, w
sumie to ciasta jest w nim stosunkowo niedużo. Uwielbiam chrupiące
orzechy i lepkie
bakalie , których moim zdaniem nigdy dość. Wypiek jest ciężki, wilgotny ale łatwy do krojenia. Na wodzie z moczenia
owoców przygotowuję
syrop do smarowania ciasta, dzięki temu keks może leżakować bardzo długo, co jak najbardziej mu służy. W takim wydaniu jeszcze go nie piekłam, to połączenie
bakalii okazało się niesamowite,
daktyle ,
rodzynki i
morele tworzą bazę, chrupiące pachnące
orzechy dodają chrupkości i specyficznego aromatu, a
figi, skórki i
wiśnie są pysznym dodatkiem, dodającym
słodyczy kwaskowatości i pięknego koloru. Koniecznie spróbujcie go w tej wersji, pamiętajcie o
maśle, keks piecze się stosunkowo rzadko, na święta czy urodziny więc użyjcie prawdziwego
masła i dobrej jakości
bakalii.
Składniki:3 keksówki 11 x 25ciasto:3 3/4 szklanki
mąki tortowej225 g
masła1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka32 g
cukru z
wanilią4 łyżki jasnego
miodu5 dużych jaj2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
olejku cytrynowego ( lub skórka otarta z
cytryny)1/2 łyżeczki mielonych
goździków*
bakalie:1 szklanka
rodzynek1 szklanka
orzechów laskowych2 szklanki
moreli2 szklanki
daktyli100 g kandyzowanych
wiśni100 g kandyzowanej skórki100 g fig1 szklanka
wody +
olejek rumowy lub
wódka 1:1 z
wodą lub
likierem*
syrop:
woda lub
alkohol z moczenia
bakalii4 łyżki
mioduPrzygotowanie:składniki ciasta powinny być w temp. pokojowej
Daktyle,
figi i
morele pokroić w paseczki.
Rodzynki,
daktyle i
morele zalać gorącą
wodą z
olejkiem rumowym lub
alkoholem, wtedy
bakalie muszą moczyć się kilkanaście godzin a nie do wystudzenia.
Orzechy podprażyć na patelni. Gdy zaczną pachnieć ,przełożyć je do worka i trzeć, ściągając skórkę. Grubo posiekać ( każdy
orzech na 2-3
razy).
Masło ubić z
cukrami dodać
goździki,
miód,proszek,
sól i aromat. Gdy będzie puszysta wbijać po
jajku, dodając kolejne po połączeniu poprzedniego.Do masy
maślanej przesiewać
mąkę i
mleko, na zmianę w 3 porcjach.Do ciasta dodać posiekane
orzechy,
bakalie,
wiśnie i skórki.
Mieszamy i przekładamy do form, do 3/4 wysokości.Piec w 180 stopniach 60-70 minut, pamiętając że ciasto zawsze będzie wilgotne, ma być zwarte i sprężyste. Studzimy na kratce.Wymieszanym
syropem smarujemy gorące ciasto, czynność powtarzamy kilkakrotnie, do jego wyczerpania, co kilkanaście minut.Patyczek wbity w ciasto powinien być wilgotny, jednak nie obklejony
ciastem.Powiązane notki:Słodki keks
ananasowySernik z
suszonymi morelamiMazurek
brzoskwiniowy z
pomarańczą i
czekoladowy z
figamiDomowa masa makowaMaślane
ciasto drożdżowe z
serem i
rodzynkami