Cienka pizza z mozzarellą, papryką i salami – ciasto z suszonych drożdży

Wykonanie

9 Flares Twitter 0 Facebook 9 9 9 9 Flares ×
Wczoraj był piątek więc wieczorem weekendowo pojawiła się u nas pizza. Właśnie na takim cieście ją lubię- cienkie, chrupkie z pysznym rantem z wolną przestrzenią na sos- mocno wyrośniętą – dzięki drożdżom instant. Dodatki możecie wybrać dowolne, właściwie pizza to danie wykorzystujące resztki z lodówki i spiżarki – obowiązkiem jest tylko ser i pomidory. Inspiracją była pizza , którą kiedyś jedliśmy w jednej z tutejszych pizzerii. Spróbujcie.
Składniki:
2 pizze o 35 cm średnicy:
ciasto:
400 g mąki + do podsypania
220 ml wody ( niepełna szklanka)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3-4 łyżki oliwy + 2 łyżki
7 g suchych drożdży ( op. )
dodatki:
3 kulki mozzarelli
25-30 plasterków salami
1 słoik 200 g koncentratu pomidorowego
suszone zioła : bazylia, oregano
150 g startego sera mozzarella do pizzy
1 papryka
1 cebula
Przygotowanie:
Mieszamy składniki ciasta.
Dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy je dokładnie.
Gdy będzie miękkie i elastyczne , dodajemy jeszcze odrobinę oliwy i wyrabiamy je, aż ciasto go wchłonie.
Smarujemy olejem i odstawiamy do wyrośnięcia, najlepiej w misce nad garnkiem z ciepłą wodą, przykryte folią lub ścierką.
Gotowe ciasto powinno podwoić objętość ( 30-60minut ).
Dzielimy je na pół.
Wałkujemy na kształt koła.
Każdy placek smarujemy pastą, sypiemy ziołami i układamy dodatki, a na nich ser.
Pieczemy ok. 15 minut w 190 stopniach.
Powiązane notki:
Pizza w wersji wytrawnej ze szpinakiem i klasyczna z szynką i papryką oraz rolowane bułeczki
Klasyczna pizza z kurczakiem shoarma, papryką i serem mozzarella
Mięsna Pizza pełnoziarnista z ananasem i oliwkami + sos ( Walentynki )
Kukurydziana pizza CALZONE z kurczakiem w Papirusie WINIARY
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/09/07/cienka-pizza-z-mozzarella-papryka-i-salami-ciasto-z-suszonych-drozdzy