ßßß
Składniki:2 pizze o 35 cm średnicy:ciasto:400 g mąki + do podsypania220 ml wody ( niepełna szklanka)2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli3-4 łyżki oliwy + 2 łyżki7 g suchych drożdży ( op. )dodatki:3 kulki mozzarelli25-30 plasterków salami1 słoik 200 g koncentratu pomidorowegosuszone zioła : bazylia, oregano150 g startego sera mozzarella do pizzy1 papryka1 cebula
Przygotowanie:Mieszamy składniki ciasta.Dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy je dokładnie.Gdy będzie miękkie i elastyczne , dodajemy jeszcze odrobinę oliwy i wyrabiamy je, aż ciasto go wchłonie.Smarujemy olejem i odstawiamy do wyrośnięcia, najlepiej w misce nad garnkiem z ciepłą wodą, przykryte folią lub ścierką.Gotowe ciasto powinno podwoić objętość ( 30-60minut ).Dzielimy je na pół.Wałkujemy na kształt koła.Każdy placek smarujemy pastą, sypiemy ziołami i układamy dodatki, a na nich ser.Pieczemy ok. 15 minut w 190 stopniach.
Powiązane notki:Pizza w wersji wytrawnej ze szpinakiem i klasyczna z szynką i papryką oraz rolowane bułeczkiKlasyczna pizza z kurczakiem shoarma, papryką i serem mozzarellaMięsna Pizza pełnoziarnista z ananasem i oliwkami + sos ( Walentynki )Kukurydziana pizza CALZONE z kurczakiem w Papirusie WINIARY