ßßß
Ciasto:330 g mąki chlebowej220 ml wody1 łyżka oliwy1 łyżka cukru20 g drożdży1 łyżeczka soliKurczak:300 g filetu z kurczaka2 łyżki oliwy3 łyżki przyprawy do shoarmy czerwonejdodatkowo:200 g startego sera żółtego wędzonego light100 g koncentratu pomidorowego1 łyżka bazylii i oregano200 g brukselki150 g szynki z filetu z kurczaka300 ml słoik marynowanej paprykiPrzygotowanie:Kurczak: z oliwy i przyprawy robimy pastę, nacieramy nią mięso i odstawiamy do lodówki.Ciasto:Do mąki z solą i cukrem wkruszamy drożdże, zalewamy ciepła ( 40-50 stopni) wodą i zagniatamy do połączenia, po czym dodajemy oliwę i wyrabiamy aż ciasto stanie się gładkie, ok 8-10 minut.Odstawiamy je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości przykryte folią lub wilgotną ściereczką, ok 40-60 minut.Po 20 minutach leżakowania z lodówki wyciągamy kurczaka i wraz z brukselką wkładamy go do parowaru.Gdy brukselka i kurczak będą już gotowe, kurczaka wyciągamy z parowaru na kilka minut aby soki w mięsie się ustały, dzięki temu zachowamy w nim cenne witaminy.Gdy ciasto podrośnie a kurczak ostygnie, piekarnik nastawiamy na 190 stopni góra dół z termoobiegiem.Ciasto przebijamy lekko i wałkujemy na kształt kwadratu 30×30, tak aby osiągnęło 8-10 mm grubości po czym smarujemy pastą pomidorową, obsypujemy ziołami i 2/3 ilości sera.Kroimy je na 12 równych części.Obsypujemy pokrojoną na pół brukselką, plasterkami kurczaka i kawałkami szynki, resztą sera i wkładamy do gorącego pieca.
Pieczemy 15 minut, podajemy gorące.Powiązane notki:Kukurydziana pizza CALZONE z kurczakiem w Papirusie WINIARYZłote risotto z kurczakiem z papirusaKlasyczna włoska pizza z mozzarellą, kurczakiem,papryką i słodkim jogurtowym sosem z suszonych pomidorówSłodka zupa kukurydziana z dyni z kurczakiem w Papirusie WINIARYKlasyczna pizza z kurczakiem shoarma, papryką i serem mozzarella