Wykonanie
Focaccia jest rodzajem włoskiego
pieczywa, które stanowi podstawę pizzy. Zazwyczaj nie zawiera dodatków, jedynie jest skropiona odrobiną
oliwy z oliwek. Podobnie jak każde
pieczywo, focaccia ma swoje odmiany, typowe dla różnych regionów Włoch. Moja odmiana nie jest typowym
pieczywem włoskim, ponieważ dodałam do niej
szynkę i odrobinę
sera. Wynika to z faktu, iż chciałam z niej uczynić danie główne, a nie jedynie przystawkę. Samo ciasto,
zioła i
oliwa wpisują się już we włoski klimat. Polecam Wam wypróbowanie - nie pożałujecie!!!
Składniki:- ok. 500 g
mąki pszennej,- 2 łyżki
oliwy,- 1 czubata łyżeczka
soli,- odrobinę
cukru,- 20 g świeżych
drożdży,- ok. 250 ml ciepłej
wody.Dodatkowo - na wierzch:- 5
pomidorków koktajlowych,- 5 plasterków
szynki,- garść
startego sera,- świeże
zioła:
bazylia,
oregano,-
oliwa z oliwek wymieszana z
solą i granulowanym
czosnkiem (u mnie
oliwa połączona z włoską
oliwą z dodatkiem
papryczki chili oraz dodatek
soli i
czosnku).
Drożdże mieszamy z ciepłą
wodą i
cukrem. Odstawiamy na chwilę. Dodajemy
oliwę,
sól,
mąkę. Ciasto starannie zagniatamy - do elastyczności, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (może być okrągła lub prostokątna, ważne, by ciasto było mniej więcej dopasowane do wielkości formy), przykrywamy ściereczką, zostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.Po godzinie robimy w cieście małe wgłębienia, do których wkładamy posiekane
zioła, a na nie połówki
pomidorów koktajlowych. Na cieście rozkładamy także pokrojoną w paseczki
szynkę oraz
starty ser. Całość skrapiamy
oliwą. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia (ok. 25-30 minut). Smacznego!