ßßß
Składniki:2-3 porcje ( 2 obiadowe – 3 jeśli podajecie risotto jako aperitif )1 szklanka białego wina hiszpańskiego półwytrawnego Celebro1 szklanka (200 g ) ryżu arborio – do risotto1 1/2 szklanki bulionu drobiowego1 mała cukinia ( 250 g)1 mała cebula1 kolba kukurydzy3 łyżki oliwy4 łyżki tartego parmezanu ( 50 g)sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:Cebulę siekamy.Cukinię obieramy i ścieramy na tarce , tylko twarde części bez miąższu.Kukurydzę odkrawamy nożem od kolby – stawiamy ją pionowo do deski i kroimy nożem kierując się w dół kolby.Rozgrzewamy mocno oliwę.Wrzucamy warzywa i lekko solimy – lepiej się skarmelizują.Gdy będą szkliste, po około 5 minutach dodajemy ryż. Smażymy, pod przykryciem mieszając, aż stanie się przejrzysty.Po tym czasie zalewamy je winem i bulionem, gotujemy pod przykryciem aż ryż wciągnie płyn około 15 minut.5 minut przed końcem gotowania dodajemy kurkumę.Ryż powinien być lekko twardy – al dente.Ścieramy parmezan.2/3 mięty siekamy.Wyłączamy patelnię i dodajemy do niej zioła i ser. Mieszamy.
Gorące risotto podajemy z miętą i wiórkami sera, oczywiście z lampką wina.Smacznego!AniaPowiązane notki:Złote risotto z kurczakiem z papirusaLeczo – najlepszy przepis – z pomidorami, cukinią i paprykąSzybki Kurczak w sosie Curry z mlekiem kokosowym i kukurydząChilli con Canne – cannelloni pod beszamelem z sosem bolońskim, fasolą i kukurydząPizza makaronowa z cukinią ( bez pieczenia )