ßßß
Składniki (4 porcje):150 g czerwonej soczewicy1 cebula1 łyżeczka mieszanki przypraw curry1/2 papryczki chilli, pozbawionej nasion i drobno posiekanej1 łyżeczka świeżo startego imbiru1 duża czerwona papryka (pokrojona w kostkę)1 l bulionu drobiowego1 puszka mleka kokosowego1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka posiekanej natki kolendry (najlepiej świeżej)sól, pieprz - do smakuoliwa do smażeniaW garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, imbir, papryczkę chilli i curry. Dusić do zeszklenia cebuli.. Dodać czerwoną paprykę, a po minucie soczewicę. Mieszając dusić 3 minuty. Podlać litrem bulionu i zagotować. Po zagotowaniu dolać mleko kokosowe. Zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu przez czas podany na opakowaniu soczewicy (u mnie 10 minut). Doprawić sokiem z cytryny, kolendrą, solą i pieprzem. Smacznego :-)Lubisz zupy??? Na pewno nie zawiodą Cię moje propozycje:Aromatyczna, sycąca, meksykańska zupa z pomidorów i fasoliAndaluzyjskie Gazpacho - doskonały letni chłodnikMulligatawny z kurczaka - odrobina Indii w EuropieGulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecieAnatolijska zupa z kurczaka - Turcja na naszym stoleZupa czosnkowa po gospodarsku - na przeziębienie w sam razZelnice, czyli pyszny kapuśniak po czesku