ßßß
Składniki:blaszka 25 x 40ciasto2 1/2 szklanki mąki pszennej np. tortowej1/2 szklanki cukru125 g masła2 jaja1 łyżeczka cukru waniliowego klik2 jaja1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki solimasa serowa:1,5 kg 100% twarogu sernikowego10 jaj200 g masła1 szklanka suszonych moreli3/4 szklanki rodzynek5 ml olejku rumowegolaska wanilli (lub 1 olejek waniliowy)1 1/4 szklanki drobnego cukru1/2 łyżeczki soli40 g budyniu waniliowego ( bez cukru )dodatkowo:lukier ( szklanka cukru pudru + 1/3 szklanki mleka + olejek rumowy )50 g skórki pomarańczowej
Przygotowanie:Wyciągnąć masło do sernika z lodówki.Morele pokroić w nierówne kawałki – paski, drobne kosteczki i ćwiartki. Bakalie zalać wrzątkiem – 2,5-3 szklanek, dodać aromat rumowy (można użyć prawdziwego alkoholu). Odstawić do ostudzenia.Ciasto: wymieszać mąkę z cukrami, proszkiem i solą. Dodać zimne masło, rozkruszyć, wbić jaja i wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki.Białka oddzielić od żółtek, schować do lodówki.Żółtka ubić z cukrami, gdy będą jaśniutkie dodać budyń. Zmiksować.Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać do niego , miksując ubite żółtka.Ser wymieszać z masą łyżką.Dodać osączone bakalie.Ciasto rozwałkować i włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem.Białka ubić z solą.Piec nastawić na 160 stopni, góra dół.Stopniowo dodawać do masy serowej- w 3 turach.Sernik wylać na ciasto.Piec 45 minut, wyłączyć piekarnik, po 20 minutach uchylić drzwiczki, wystudzić.Składniki lukru wymieszać, posmarować ciasto, obsypać skórką.Ciasto przechowywać w chłodzie.Smaczna i kolorowa wiosenna propozycja
a tu sam bohater dniaPowiązane notki:Sernik waniliowy z polewą na WielkanocKremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąLekki i puszysty cytrynowy Sernik ŚwiątecznyŚwiąteczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i konfiturąCiasto serowo-czekoladowe z kremem – ala Fale Dunaju