Wykonanie
przepis z tego blogu.ciasto kruche:2 szkl
mąki pszennej2
jajka3/4 szkl
cukru3/4 kostki
masła2-3 łyżeczki
proszku do pieczeniaZ powyższych składników zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na około 1/2 godziny.Masa serowa:2
jaja120 g
cukru1/4 łyżeczki
soliskórka otarta z
cytryny1kg zmielonego
twarogu2 łyżki
cukru waniliowego1
budyń śmietankowy lub
waniliowyWszystkie składniki miksujemy na gładką masę zachowując kolejność dodawania składników taką, jaka jest na powyższej liście. Miksujemy aż uzyskamy pulchna masę.Masa budyniowa:1
budyń śmietankowy375 ml
mleka4
jajka150 g
masła150 g
cukruszczypta
soliNa
mleku gotujemy
budyń. Pozostawiamy go do całkowitego wystygnięcia.
Żółtka ucieramy z
cukrem, dodajemy miękkie
masło i dalej ucieramy na puszysta masę. Po łyżce dodajemy zimny
budyń; dalej ucieramy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy budyniowej ostrożnie i wolno mieszając już łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa.Blachę (25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepić pokruszonym
ciastem. Na ciasto wylewamy najpierw masą
serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st C.Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
lukiercukier puderwoda -kilka kropelDo
cukru pudru dodajemy stopniowo
wodę i ucieramy na elastyczną białą masę. Uwaga! Bardzo łatwo przesadzić z
wodą, wtedy polewa będzie zbyt rzadka.Ciasto jest delikatne i puszyste- rozpływa się w ustach .