Maślane bułeczki ze śliwkami i orzechami

Wykonanie

8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 8 8 Flares ×
Wczoraj odbył się chrzest mojego synka, dojadamy różności. Nie powiem sporo przysmaków rozdałam gościom, moje nowe ciasta cieszyły się wielkim powodzeniem. Na pewno będą też przepisy dla Was. A dziś kolejna wariacja z serii bułeczek scones, coś na szybko idealne do śniadaniowego pudełka – dziś w wersji maślanej z suszoną śliwką i orzechami nerkowca, chociaż możecie użyć każdych, świetne będą też migdały.
Dzięki suszonym śliwkom bułeczki nie wymagają smarowania dżemem, płatki owsiane zapewniają uczucie sytości , a orzechy nadają im pysznego delikatnego smaku, jest to na pewno miła odskocznia od często jedzonych przez nas orzechów ziemnych. Bierzcie się do pieczenia, maślane bułeczki ze śliwkami i orzechami powstają w około 15 minut !
inspiracja
Składniki: na 9-10 bułeczek
2 szklanki maki tortowej
1 szklanka płatków owsianych
100 g masła
3 jaja
1/3 szklanki cukru
16 g cukru z wanilią ( op. )
1 szklanka suszonych śliwek
1 szklanka orzechów nerkowca
niepełna szklanka mleka ( ok. 210 ml )
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z pomarańczy lub olejek pomarańczowy
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Piec nastawić na 220 stopni, góra dół z termoobiegiem.
W dużej misce wymieszać mąkę, płatki, cukry, proszek i sól wymieszać. Dodać pokrojone masło i rozdrobnić je palcami. Wymieszać z bakaliami.
Jaja lekko ubić , dodać mleko.
Wlać mokre do suchych. Połączyć łyżką i nakładać równe porcje ciasta na papier do pieczenia lub formę do muffinów ( wtedy wyjdzie 12 babek ).
Piec 10-15 minut, aż będą złociste.
Smacznego!
Najlepsze są gorące, z rozpływającymi się śliwkami.
Pozdrawiam Ania
Powiązane notki:
Morelowe ziemniaczane bułeczki z jogurtem
Ekspresowo : ciasto francuskie ze śliwkami i migdałami
Szybkie pełnoziarniste bułeczki / muffinki z granolą ( fotoprzepis)
Ziemniaczane bułeczki , słodkie ale bez cukru, vegańskie
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/04/22/maslane-buleczki-ze-sliwkami-i-orzechami