Wykonanie
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam każdą
kaszę, a gryczana nie powinna kojarzyć się tylko z gulaszem, dziś z resztek z wczorajszego obiadu zrobiłam pyszne i sycące śniadanie. Proste i błyskawiczne placuszki z
kaszy gryczanej świetnie sprawdzą się ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Pyszne będą z
pomarańczą i
twarożkiem, ale też z
wędzonym łososiem czy
makrelą, pastą z tartego
sera lub
suszonymi pomidorami z
oliwą i
ziołami. Cóż, możliwości jest nieskończenie wiele. Mój wybór padł dziś na lekki
serek wiejski i moją ulubioną ( niestety już ostatni słoik )
konfiturę z
rabarbaru z
wanilią.
Składniki:3/4 szklanki ugotowanej
kaszy gryczanej1
jajo1 łyżka
mąki150 g
serka wiejskiego lekkiego3 łyżeczki
dżemumusli i
suszone figi do dekoracji
Przygotowanie:
Kaszę wymieszać z
mąką i
jajem.Kłaść łyżką 4 placuszki na rozgrzaną patelnię z łyżeczką tłuszczu.Smażyć pod przykryciem aż się zetną – wtedy obrócić.Podawać przełożone
dżemem i
twarożkiem, posypane
musli i
figami.Skąd tutaj
figi ?Otóż przeczytałam wczoraj , że mają bardzo dużo wapnia – miąższ z jednej
figi ma go tyle co szklanka
mleka ! Muszę jeszcze poszukać więcej wiadomości na ten temat w internecie. Ale ten fakt zainteresował mnie na tyle, aby zacząć częściej jeść te
owoce.Smacznego!
Powiązane notki:Gryczane placuszki z
miodem, kandyzowaną skórką i
wiśniąOwsianka na
serkuPancakes jaglane z
jabłkiem i
rodzynkamiPancakes bezglutenowe z sosem z
fasoli i
miodemOwsiane pancakes
bananowe z
jogurtem i
twarożkiem