Wieżyczki gryczane

nazwa

Wykonanie

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam każdą kaszę, a gryczana nie powinna kojarzyć się tylko z gulaszem, dziś z resztek z wczorajszego obiadu zrobiłam pyszne i sycące śniadanie. Proste i błyskawiczne placuszki z kaszy gryczanej świetnie sprawdzą się ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Pyszne będą z pomarańczą i twarożkiem, ale też z wędzonym łososiem czy makrelą, pastą z tartego sera lub suszonymi pomidorami z oliwą i ziołami. Cóż, możliwości jest nieskończenie wiele. Mój wybór padł dziś na lekki serek wiejski i moją ulubioną ( niestety już ostatni słoik ) konfiturę z rabarbaru z wanilią.
Składniki:
3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
1 jajo
1 łyżka mąki
150 g serka wiejskiego lekkiego
3 łyżeczki dżemu
musli i suszone figi do dekoracji
Przygotowanie:
Kaszę wymieszać z mąką i jajem.
Kłaść łyżką 4 placuszki na rozgrzaną patelnię z łyżeczką tłuszczu.
Smażyć pod przykryciem aż się zetną – wtedy obrócić.
Podawać przełożone dżemem i twarożkiem, posypane musli i figami.
Skąd tutaj figi ?
Otóż przeczytałam wczoraj , że mają bardzo dużo wapnia – miąższ z jednej figi ma go tyle co szklanka mleka ! Muszę jeszcze poszukać więcej wiadomości na ten temat w internecie. Ale ten fakt zainteresował mnie na tyle, aby zacząć częściej jeść te owoce.
Smacznego!
Powiązane notki:
Gryczane placuszki z miodem, kandyzowaną skórką i wiśnią
Owsianka na serku
Pancakes jaglane z jabłkiem i rodzynkami
Pancakes bezglutenowe z sosem z fasoli i miodem
Owsiane pancakes bananowe z jogurtem i twarożkiem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/04/05/wiezyczki-gryczane