Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Wielbicielom pancakes polecam dziś te w wersji drożdżowejNie wiem ja Wy ale ja czasem mam taką ochotę na coś pulchnego i
drożdżowego, że aż nie
mogę się powstrzymać dziś wybór padł na takie oto racuchy, w zdrowszej wersji, bo z
mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem
otrąb i z
miodem ale równie pyszne, jeśli nie lepsze, co klasyczne.
Składniki :duże słodkie
jabłkołyżeczka
cynamonuop.
cukru waniliowego1/2 szklanki
mąki graham + 2 łyżki
drożdże 15 g3/4 szklanki wody/
mlekabiałko2 łyżki
otrąbdżemmiódpłatki owsianePrzygotowanie:
Drożdże utrzeć w ciepłej wodzie, dodać
cukier i 2 łyżki
mąki. Odstawić do wyrośnięcia, najlepiej przy grzejniku, będzie szybciej ( 10-15 minut ).Do gotowego zaczynu dodać
mąkę,
otręby,
białko ( można dać całe
jajo, ja akurat miałam
białko),
cynamon, i pokrojone w kostkę
jabłko.Jeśli mamy czas sypkie składniki możemy wcześniej wymieszać.Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.Smażymy pierwszą partię z odrobiną
oleju, resztę bez.Podajemy z
dżemem ( u mnie
rabarbarowo-
waniliowy, mojego wyrobu),
miodem i
płatkami.SmacznegoMożecie je też zjeść same, z
jogurtem,
śmietanką lub z
cukrem pudrem, czego dusza zapragniePowiązane notki:Pancakes
jabłkowe z
miodem i
twarożkiemDrożdżowe racuchy z
kefirem,
serkiem wiejskim i
skórką z cytrynyPancakes bezglutenowe z sosem z
fasoli i
miodemPancakes jaglane z
jabłkiem i
rodzynkamiOwsiane pancakes
bananowe z
jogurtem i
twarożkiem