Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Lubię wszelkiego rodzaju placki, nie tylko pancakesteraz przepis na moje ulubione racuchy
drożdżowe. Polecam najpierw wypróbować z podanymi dodatkami
potem eksperymentować ze swoimi. Te są stanowczo moimi ulubionymi!
Skórka z cytryny jest to głównie wyczuwalnym dodatkiem, a słodki
dżem wiśniowy i delikatniejszy od
twarogu serek wiejski są uzupełnieniem idealnego śniadania.Składniki ( na dwie porcje – 12 placków)200 g
mąki pełnoziarnistej20-25 g
drożdży1 szklanka
mleka2 łyżki
cukru1 op.
cukru waniliowego /olejek
waniliowy /
wanilia1/2 łyżeczki
cynamonu1
jajo1 szklanka
kefiruskórka z 1
cytryny1/2
banana(opcjonalnie)dodatki: 100 g
serka wiejskiego ( na porcję),
dżem wiśniowyZ
mleko podgrzać do ok40 stopni. Do dużej miski wkruszyć
drożdże dolać
mleko,
cukier, 2łyżki
mąki i zrobić zaczyn, dokładnie mieszając. Odstawić do wyrośnięcia. Po czym wsypać do niego
mąkę, skórkę,
przyprawy wlać podgrzany
kefir( ok 40 stopni),przemieszać i wbić
jajo. Mieszać do połączenia składników i wrzucić drobno pokrojonego
banana ( opcjonalnie). Odstawić na 15 minut i smażyć na odrobinie tłuszczu, niestety te smażone są lepsze od tych beztuszczowych, ale tłuszczu powinno być niedużo. Podawać z
serkiem wiejskim i
dżemem.Smacznego, a są pyszne. Sama muszę się pilnować,żeby nie zjeść od razu dwóch
śniadaniowych porcjia tutaj druga porcja Pancaksów : wykorzystałam do nich
śliwkowe crumble polecam!!
Powiązane notki:Pancakes z dwóch szklanekPancakes
jabłkowe z
czekoladą,
twarożkiem i
daktylamiDrożdżowe bułeczki z
makiem,
gruszkami i
miodemPancakes z
bananem i
daktylamiPancakes bezglutenowe z sosem z
fasoli i
miodem