ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe racuchy z kefirem, serkiem wiejskim i skórką z cytryny

Drożdżowe racuchy z kefirem, serkiem wiejskim i skórką z cytryny

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Lubię wszelkiego rodzaju placki, nie tylko pancakes
teraz przepis na moje ulubione racuchy drożdżowe. Polecam najpierw wypróbować z podanymi dodatkami potem eksperymentować ze swoimi. Te są stanowczo moimi ulubionymi! Skórka z cytryny jest to głównie wyczuwalnym dodatkiem, a słodki dżem wiśniowy i delikatniejszy od twarogu serek wiejski są uzupełnieniem idealnego śniadania.
Składniki ( na dwie porcje – 12 placków)
200 g mąki pełnoziarnistej
20-25 g drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
1 op.cukru waniliowego /olejek waniliowy / wanilia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajo
1 szklanka kefiru
skórka z 1 cytryny
1/2 banana(opcjonalnie)
dodatki: 100 g serka wiejskiego ( na porcję), dżem wiśniowy
Z mleko podgrzać do ok40 stopni. Do dużej miski wkruszyć drożdże dolać mleko, cukier, 2łyżki mąki i zrobić zaczyn, dokładnie mieszając. Odstawić do wyrośnięcia. Po czym wsypać do niego mąkę, skórkę, przyprawy wlać podgrzany kefir( ok 40 stopni),przemieszać i wbić jajo. Mieszać do połączenia składników i wrzucić drobno pokrojonego banana ( opcjonalnie). Odstawić na 15 minut i smażyć na odrobinie tłuszczu, niestety te smażone są lepsze od tych beztuszczowych, ale tłuszczu powinno być niedużo. Podawać z serkiem wiejskim i dżemem.
Smacznego, a są pyszne. Sama muszę się pilnować,żeby nie zjeść od razu dwóch śniadaniowych porcji
a tutaj druga porcja Pancaksów : wykorzystałam do nich śliwkowe crumble polecam!!
Powiązane notki:
Pancakes z dwóch szklanek
Pancakes jabłkowe z czekoladą, twarożkiem i daktylami
Drożdżowe bułeczki z makiem, gruszkami i miodem
Pancakes z bananem i daktylami
Pancakes bezglutenowe z sosem z fasoli i miodem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/13/drozdzowe-racuchy-z-kefirem-serkiem-wiejskim-i-skorka-z-cytryny