ßßß
Składniki:200 g mąki tortowej / wrocławskiej1 duże jajo20 g drożdży1 łyżka cukru1 op. cukru waniliowego ( 32g )500 g jabłek 3-4 sztuki1 łyżeczka cynamonuszczypta soli1 1/2 szklanki mlekacukier puder do podsypania, olej do smażeniaPrzygotowanie:Drożdże ucieramy w ciepłym ( 40 stopni ) mleku dodajemy cukier, rozcieramy, wsypujemy 2 łyżki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 10 minut.Gdy zaczyn rośnie:Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cynamon, cukier waniliowy.Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.Do mąki dodajemy zaczyn, jajo, jabłka i mieszamy. Odstawiamy do podwojenia objętości – około 20-30 minut.Smażymy na gorącym oleju, na złoto z każdej strony,po około minucie.Osączamy i obsypujemy cukrem pudrem.Smacznego!Powiązane notki:Domowe PĄCZKI na tłusty czwartek 1 ( foto przepis )Muffinki razowe z wiśnią – dietetyczny tłusty czwartek w 15 minut!Pączki nadziewane z lukrem 2 ( tłusty czwartek )Drożdżowe racuchy z kefirem, serkiem wiejskim i skórką z cytryny