Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Rzecz straszna się stała. Miałam awarię laptopa, fatalnie. Chwilowo problemy zażegnane, ale nie całkowicie. Teraz na właściwy temat – mój przepis na idealne drożdżówki z dowolnym nadzieniem, ja miałam miodek z dożynek i
gruszki z tajemniczego źródła, gdyż nikt z domowników nie potwierdził, że je przyniósł, a w szafce znalazłam
mak: ) pomysł jest mój autorskiBułeczki są pulchne, cudownie puszyste, smaczne i pachnące, długo pozostają świeże. Polecam!
Składniki:80 g masła/margaryny1 szklanka
mleka 3,2 %25-30 g
drożdżyszczypta
soli70 g
cukru300 g
mąki tortowej*200 g
mąki orkiszowej
cukier waniliowy1/2 łyżeczki ulubionego
olejku zapachowego ( u mnie
migdałowy)*( można dać mniej np. 450 g i uzupełnić
otrębami ja
daję zazwyczaj troszkę
otrąb pszennych)Nadzienie:3/4 szklanki surowego
maku4
gruszki3 łyżeczki
miodu1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejPrzygotowanie:
Mleko podgrzać w garnku. Z 1/2 ilości
mleka drożdży i połowy
cukru zrobić zaczyn. odstawić na 15 minut.Dobry zaczyn jest wyrośnięty, ale z zapadniętym środkiem i odkształcający się przy dotknięciu palcem.Do reszty
mleka dodać resztę
cukru,
masło a gdy ono się rozpuści, zestawić z gazu.Do miski z
mąką dodać
sól,
mleko z
masłem, zaczyn olejek i
cukier waniliowy. Wyrobić gładkie ciasto.Jeśli zrobiliśmy wszystko jak w przepisie od razu się ono połączy ; ). Ciasto odstawić na 1h.Nadzienie :
Mak w szklance zalać wrzątkiem do pełna i odstawić.
Gruszki pokroić i wydlubać gniazda nasienne, można obrać jak ktoś nie chce efektu kandyzowanej skórki w gotowej
masie, mi o taki efekt chodziło.Pokroić dowolnie i smażyć z łyżeczką
miodu razem z
przyprawami do skarmelizowania. Zmiksować.
Mak odsączyć.Dodać do
gruszek i zmiksować ponownie. Wlać resztę
miodu. Jeśli chcemy możemy jeszcze dosłodzićPiekarnik nastawić na 190 stopni. Po godzinie ciasto lekko wyrobić i podzielić na pół. Rozwałkować na prostokąty ok 30 x 20cm,Smarować nadzieniem, zwijać, sklejać, rolować i ciąć. Porobiłam wam zdjęcia, żebyście zobaczyli jak.Układać na blasze z papierem do pieczenia lub posypanej
mąką. Odstawić na kilka minut do wyrośnięciaMożna posmarować przed pieczeniem
jajkiem, lub
jajkiem rozmieszanym z łyżką
mleka.Piec ok 10 minut, góra dół. A oto pomocne zdjęcia:
potem tniemy co ok 4 cm
i już gotowe
jeśli ktoś lubi można drożdżówki można polukrować lub obsypać
cukrem pudrem.Smacznego!Powiązane notki:Pancakes bezglutenowe z sosem z
fasoli i
miodemCiasto drożdżowe z dyniPancakes
jabłkowe z
miodem i
twarożkiem