ßßß Cookit - przepis na Drozdzowy placek z gruszkami i cynamonowa kruszonka

Drozdzowy placek z gruszkami i cynamonowa kruszonka

nazwa

Wykonanie

Jakis czas temu dostalam bardzo duzo gruszek od sasiadki. Czesc z nich juz plywa w kompocie, o ktorym pisalam wczesniej, a czesc "wskoczyla" wczoraj do niedzielnego ciasta. Przepis wzielam od Kasi z blogu Gotuje, bo lubie .
Kilka rzeczy zmienilam- mialam np. male gruszki, ktore obralam ze skorki skropilam sokiem z cytryny. Gruszki puscily sporo soku, wiec na ciasto posypalam platki owsiane, zeby nie bylo zbyt mokre. Dodatkowo platki sie pieknie pryzpiekaja i daja ciasu nowy smak. Do kruszonki dolozylam oprocz cynamonu jeszcze mielone gozdziki. Efekt samkowity i bardo ladny :) Kasiu - dzieki za inspiracje!
Ciasto na blachę ok 25x35 cm:
(moje bylo nieco wieksze, za to nizsze- 35x35 cm)
* 500 g mąki
* 250 ml mleka
* 100 g masła
* 2 jajka
* 4 łyżki cukru
* 2 łyżki miodu
* 25 g świeżych drożdży (wzielam suszone)
* 1 szczypta soli
Kruszonka:
* 60 g mąki
* 50 g cukru pudru
* 60 g masła
* 1 płaska łyżeczka cynamonu
+ pol lyzeczki mielonych gozdzikow
Dodatkowo:
* 3 mocno dojrzałe gruszki
+ sok z cytryny
+ 2-3 lyzki platkow owsianych
Make wymieszalam z suszonymi drozdzami, sola i cukrem. Mleko ogrzalam i rozpuscilam w nim maslo i miod. Do maki wbilam jajka a nastepnie dodalam mleko z tluszczem i miodem. Zagniotlam ciasto, ktory wyrastalo nieco wiecej niz godzine. W tym czasie obralam gruszki, wydrazylam gniazda nasienne, pokroilam na kawalki i skropilam sokiem z cytryny.
Zrobilam kruszonke i wstawilam ja do lodowki.
Po wyrosnieciu ciasto przelozylam do formy wylozonej pergaminem. Nastepnie odsaczylam gruszki z soku, ciasto posypalam platkami owsianymi i gruszkami.
Ciasto ponownie wyrastalo ok. 20 minut. Nastepnie obsypalam je kruszonka i wstawilam do nagrzanego piekrnika (200°C) na 40 minut.
Voila! Oto efekt :)
A potem jedlismy ;)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/08/Drozdzowy-placek-z-gruszkami-cynamonowa-kruszonka.html