Wykonanie
Czujecie już jesień??? Ja jakoś powoli już tak...Jesień to
jabłka,
gruszki,
dynie...itd. U nas dzisiaj
gruszki. Super ciasto na jesienne popołudnie:) Kto jeszcze nie zna tego przepisu, serdecznie polecam.Składniki;25 g
drożdży,210 ml
mleka,70 g
cukru,2
jajka,50 g
masła,500 g
mąki,szczypta
soli,
gruszki,
sok z cytrynyWykonanie;
Mleko podgrzewamy. rozpuszczamy w nim
cukier.
Makę wsypujemy do miski. Robimy dołek i wrzucamy tam pokruszone
drożdże. zalewamy
mlekiem z
cukrem, Zasypujemy lekko
maką i odstawiamy na 20 minut.Po tym czasie wyrabiamy ciasto dodając
jajka i
masło.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1/5 godziny.
Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki i skrapiamy
sokiem z cytryny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Na wierzch układamy
gruszki . Tak przygotowane ciasto odstawimy jeszcze na około 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 45 minut/ do suchego patyczka/.