Wykonanie
Przedstawiam Wam bałkańskie buchty. Są niesamowicie puszyste, mięciutkie i pachnące! Wspaniałe!
Składniki:1 kilogram
mąki3
jajka3 łyżki
soku z cytrynyłyżeczka
soli500 ml
mleka40 g świeżych
drożdży125 g roztopionego
masła3 łyżki
oleju3 łyżki
cukruWszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.W misce roztarłam
drożdże, 75 ml ciepłego
mleka, 2 łyżki
mąki i
cukier. Odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam
jajka, resztę
mleka,
sok z cytryny,
sól,
olej,
cukier i pozostałą
mąkę. Dokładnie wyrobiłam ciasto. Tajemnica udanego
ciasta drożdżowego tkwi w długim czasie wyrabiania. Dlatego nie należy przestać wyrabiać ciasta, kiedy odchodzi nam od ręki, ale trzeba jeszcze chwilkę się pomęczyć :) Kiedy wyrobiłam ciasto, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, wyłożyłam ja na stolnicę, krótko wyrobiłam, podzieliłam na 4 części i posmarowałam
olejem, aby nie kleiło się podczas wałkowania. Pierwszą część ciasta rozwałkowałam na placek o średnicy 35 cm i grubości około 1 centymetra. 1/4
masła rozpuściłam w rondelku, po czym rozsmarowałam na placku. Z każdą kolejną częścią ciasta robiłam identycznie i układałam jedna na drugiej, aż powstał 4-warstwowy "torcik" przekładany dużą ilością
masła. Powstały torcik podzieliłam na 16 trójkątów.
Każdy z trójkątów zwijałam jak
rogale zaczynając od szerszej części. Wszystkie bułeczki ułożyłam w foremce delikatnie natłuszczonej
olejem. Moja foremka ma wymiary 25x30 cm.
Odstawiłam buchty na 20 minut, aby ponownie zrobiły się puszyste. Po tym czasie wstawiłam je na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W połowie pieczenia przykryłam buchty folią aluminiową, aby się zbytnio nie przyrumieniły.Buchty można jeść same, z
masłem lub domową
konfiturą. Wypiek z tego przepisu jest tylko lekko słodki.
Jeśli lubicie słodsze wypieki, możecie dodać więcej
cukru.
Przepis pochodzi z bloga Moje pasje .