Wykonanie
Wspaniałe bułeczki, które ogrzewają nas w grudniowe dni ♥ Robiłam je dzisiaj pierwszy raz i muszę przyznać, że wyszły cudownie. Posmakują każdemu!Przepis z książki "Domowa
cukierenka", podaję ze wszystkimi moimi modyfikacjamiSkładniki:6 szkl.
mąki2 szkl.
mleka1/2 szkl.
cukrucukier waniliowy3/4 szkl.
margaryny1
jajko4 dag
drożdży1 duża łyżka
cynamonuszczypta
soli+ 1
jajko- rozmącone+
suszone śliwki- umyte i wysuszone+
migdałyMargarynę rozpuścić,
mleko podgrzać. W małej misce wymieszać
drożdże, 1 łyżkę
cukru i jedną łyżkę
mąki. Ostawić na 15 minut żeby wyrosło. Do osobnej miski przesiać pozostałą
mąkę, dodać
cukry,
sól,
cynamon. Dodać mieszankę
drożdżową,
jajko, roztopioną
margarynę i
mleko. Ciasto wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Posypać je
mąką, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu żeby urosło i podwoiło swoją objętość (ok. 1,5 godziny). Z ciasta formować okrągłe bułeczki, do środka wsadzać po śliwce. Na końcu posmarować bułeczki rozmąconym
jajkiem i posypać
migdałami.Piec ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 °C.