Wykonanie
Składniki :2 szkl.
mleka3 szkl
mąki1
jajko1/2 kostki
drożdży1 łyżka
cukrurodzynki - zależy od upodobań, u mnie ok 80g2
jabłkacukier waniliowyPrzygotowanie :
Drożdże pokruszyć do kubeczka i zasypać 1 łyżką
cukru. Wlać 1/2 szkl. ciepłego
mleka i zostawić do wyrośnięcia.W międzyczasie obieramy
jabłka i kroimy w niewielką kostkę.3 szklanki
mąki, roztrzepane
jajko,
cukier waniliowy,
rodzynki,
jabłka oraz wyrośnięte
drożdże wrzucamy do miski i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Po całkowitym połączeniu się składników, naczynie z
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy ciasto będzie już gotowe, nakładamy łyżką placki na rozgrzany
olej. Wystudzone placki obtaczać w cukrze pudrze.* jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy więcej
mąki .** aby ciasto łatwo było 'nabierać' , łyżkę maczamy w szklance z
wodą.
Smacznego :)