Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Dzisiaj miałam ochotę na inne śniadanie, jedyne kryterium jakie je obowiązywało to to, iż musi być pyszne. Przepis powstał spontanicznie, jest banalnie prosty, ale tak pyszny, że jutro też sobie takie zrobię.
Mowa o plackach z
kaszy gryczanej. Mam sporo takowej w domu, więc sezon placko gryczany uważam za otwarty. Samo zdrowie,
powiem Wam, że smakują trochę jak popcorn, a z dodatkiem
miodu,
jogurtu i domowych
wiśni, są po prostu strzałem w dziesiątkę w moje dzisiejsze gusta
Składniki:woreczek ugotowanej
kaszy gryczanej ( 100g)3 łyżki
mąkiduże
jajko (2 małe)
sóldodatki:
miód,
jogurt, ,
wiśnie ze słoika, kandyzowana
skórka pomarańczowaPrzygotowanie:Zimną
kaszę dokładnie mieszamy z
jajkiem ( ja jej wcześniej nie
soliłam, gotując), solimy do smaku.Dodajemy
mąkę i smażymy na gorącym
oleju (łyżka na porcję, a piekłam je w
trzech turach).Smacznego!Na słodko były przepyszne. Jutro zrobię je w wersji wytrawnejJeśli chcemy zaskoczyć np. dzieci masę możemy zmiksowaćjeśli nie lubią
kaszy nawet jej nie zauważą, a swoją porcję zdrowia – witamin, zdrowych węglowodanów i witamin i tak dostaną, sprytne.
Powiązane notki:
Drożdżowe racuchy z
kefirem,
serkiem wiejskim i
skórką z cytrynyPraktyczne porady – domowy wyrób – świąteczna domowa kandyzowana
skórka pomarańczowa lub cytrynowaPancakes bezglutenowe z sosem z
fasoli i
miodemNocna owsianka z
miodem i
suszonymi owocamiPancakes jaglane z
jabłkiem i
rodzynkami