ßßß Cookit - przepis na 106. Pełnoziarnisty suflet bananowo - miodowy z serka wiejskiego

106. Pełnoziarnisty suflet bananowo - miodowy z serka wiejskiego

nazwa

Wykonanie

Wczoraj wieczorem zrodził się w mojej głowie pomysł na wykorzystanie serka wiejskiego w oryginalny sposób. :) Pomyślałam, że skoro można zrobić placki z serka wiejskiego to czemu by tak po prostu nie wsadzić go do piekarnika? I tak oto wskutek małego eksperymentu, powstał suflet z serka wiejskiego w smaku przypominający omlet biszkoptowy, który niestety trochę opadł :( Znacie jakieś sposoby na to, żeby pozostał pulchniutki?
Składniki:
opakowanie odsączonego serka wiejskiego (200-gramowy)
3 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej
jajko klasy M
łyżeczka masła do wysmarowania formy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka miodu (jeżeli banan jest dojrzały, można pominąć)
łyżka zarodków pszennych SANTE
mały banan
aromat waniliowy
dżem figowy
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Serek wiejski odsączamy i łączymy z mąką i żółtkiem.
Dodajemy aromat waniliowy, łyżkę zarodków pszennych, proszek do pieczenia i miód.
W oddzielnym naczyniu ubijamy białko na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Łączymy ubitą pianę z pozostałą masą.
Naczynie natłuszczamy masłem.
Część ciasta przekładamy do naczynia i dodajemy banana pokrojonego w plasterki.
Przykrywamy resztą ciasta.
Wkładamy do piekarnika na około 25 minut.
Po tym czasie pozostawiamy na około 5 minut w piekarniku.
Po wyjęciu dekorujemy dżemem.
Smacznego!
FANPAGE
PS. Kupiłam dzisiaj nowe Cornetto i Magnum Pink :)
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2013/03/106-penoziarnisty-suflet-bananowy-z.html