Wczoraj wieczorem zrodził się w mojej głowie pomysł na wykorzystanie serka wiejskiego w oryginalny sposób. :) Pomyślałam, że skoro można zrobić placki z serka wiejskiego to czemu by tak po prostu nie wsadzić go do piekarnika? I tak oto wskutek małego eksperymentu, powstał suflet z serka wiejskiego w smaku przypominający omlet biszkoptowy, który niestety trochę opadł :( Znacie jakieś sposoby na to, żeby pozostał pulchniutki?Składniki:opakowanie odsączonego serka wiejskiego (200-gramowy)3 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistejjajko klasy Młyżeczka masła do wysmarowania formypół łyżeczki proszku do pieczeniałyżka miodu (jeżeli banan jest dojrzały, można pominąć)łyżka zarodków pszennych SANTEmały bananaromat waniliowydżemfigowyPrzygotowanie:Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.Serek wiejski odsączamy i łączymy z mąką i żółtkiem.Dodajemy aromat waniliowy, łyżkę zarodków pszennych, proszek do pieczenia i miód.W oddzielnym naczyniu ubijamy białko na sztywną pianę ze szczyptą soli.Łączymy ubitą pianę z pozostałą masą.Naczynie natłuszczamy masłem.Część ciasta przekładamy do naczynia i dodajemy banana pokrojonego w plasterki.Przykrywamy resztą ciasta.Wkładamy do piekarnika na około 25 minut.Po tym czasie pozostawiamy na około 5 minut w piekarniku.Po wyjęciu dekorujemy dżemem.Smacznego!FANPAGEPS. Kupiłam dzisiaj nowe Cornetto i Magnum Pink :)