ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowy na raz

Chlebek bananowy na raz

nazwa

Wykonanie

banana bread with peach
Chlebek bananowy? Chyba każdy go lubi. Robiłam go tyle razy, a w końcu zdecydowałam się na jego jednoporcjową wersję. W końcu były już serniczki - na przykład ten, było ciasto marchewkowe, cukiniowe brownie, jednoporcjowa drożdżówka i wiele, wiele innych, które znajdziecie w zakładce z przepisami. Czemu by nie wziąć się za jedno z pierwszych ciast, które zrobiłam całkiem sama?
Smaku chyba nie muszę nikomu opisywać, zrobienia nie muszę rekomendować. To naturalne, jak kawa o poranku i słuchawki na uszach przy każdym wyjściu z domu. Dla mnie.
Dodam tylko tyle, że na chlebek bananowy mam swój ulubiony przepis. Jeden, jedyny. Z żadnego innego nie smakuje on tak dobrze. Jest to przepis, którego autorką jest Sophie Dahl. Do tej pory robiłam go w wersji "pełnowymiarowej", która dostępna jest między innymi tutaj, jednak koniec końców pokusiłam się o wersję na raz. Na jeden leniwy poranek. Ostatnią sobotę tych wakacji, która okazała się przy okazji być także Dniem Bloga, o czym wczoraj zostałam powiadomiona.
Do tego, chyba stało się. Przestawiłam się na szkolny tryb budzenia. Nawet godzina jest ta sama.
/1 porcja/
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1 małe jajko
- 1 banan
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ziarenka z 1/4 laski wanilii
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i miodem. Dodajemy jajko, stopione masło, wanilię i rozgniecionego na papkę banana. Łączymy wszystkie składniki. Przekładamy do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia i pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/08/413-saturday-chlebek-bananowy-na-raz.html