ßßß Cookit - przepis na Mazurek brzoskwiniowy z pomarańczą i czekoladowy z figami

Mazurek brzoskwiniowy z pomarańczą i czekoladowy z figami

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Domowy mazurek musi składać się z ciasta maślanego, żółtek i śmietany. Dodatkowo możemy do niego użyć dżemu lub konfitury, spora ilość bakalii dodaj mu smaku. Tutaj w wersji bakaliowej. Masa czekoladowa jest przepyszna, u mnie zrobiona w dużej ilości, wy możecie zmniejszyć proporcję, ja podaję ją tak jak ją zrobiłam. Mazurek czekoladowy jest wielowarstwowy. Każdą warstwę bakalii zalewałam tężejącą czekoladą.
Składniki:
ciasto:
400 g mąki krupczatki lub tortowej
200 g masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki olejku cytrynowego
6 łyżek cukru pudru
1 op. cukru z wanilią
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150 ml konfitury morelowej
suszone morele
rodzynki
suszone figi
suszone śliwki
płatki migdałów
biała czekolada
średnio po garści bakalii
masa czekoladowa:
250 g margaryny
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
4 łyżki kakao
1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Ciasto przygotowujemy wg przepisu – klik
Mazurki wałkujemy na grubość 5 mm, układamy w dowolnych formach, np. 10 x 25 i 25 x 25 lub innych.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu.
Masa czekoladowa: margarynę i czekoladę rozpuszczamy w mleku z cukrem i ziarenkami wanilii ( w tańszej wersji można użyć cukru z wanilią lub wanilinowego albo olejku waniliowego ). Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut mieszając.
Białą czekoladę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach mleka lub kremówki.
Mazurek czekoladowy :
Spód smarujemy masą czekoladową, tak aby nie prześwitywał. Posypujemy migdałami, smarujemy czekoladą posypujemy rodzynkami, smarujemy czekoladą posypujemy pokrojonymi śliwkami, kolejna warstwa to figi i suszone morele.Dekorujemy je smugami z białej czekolady i posypką waflową ( choć nie jest konieczna ). Odstawiamy do stężenia.
Mazurek morelowy:
Konfiturę mieszamy ze skórką, 1/2 smarujemy gorący mazurek. Odstawiamy do przestudzenia. Czynność powtarzamy. Dekorujemy kwiatkami z pociętych moreli , migdałami , masą czekoladową, białą czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia.
Powiązane notki:
Mazurek różany z migdałami
Pischinger , czekoladowy tort – mazurek bez pieczenia
Domowe czekoladowe Pralinki na Walentynki ( prosty przepis )
Słodka kąpiel z pianką, czyli mus czekoladowy z karmelizowanymi owocami i bezą
Owsianka z czekoladą i jabłkami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/03/29/mazurek-brzoskwiniowy-z-pomarancza-i-czekoladowy-z-figami