Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Domowy mazurek musi składać się z ciasta
maślanego,
żółtek i
śmietany. Dodatkowo możemy do niego użyć
dżemu lub
konfitury, spora ilość
bakalii dodaj mu smaku. Tutaj w wersji bakaliowej. Masa czekoladowa jest przepyszna, u mnie zrobiona w dużej ilości, wy możecie zmniejszyć proporcję, ja podaję ją tak jak ją zrobiłam. Mazurek
czekoladowy jest wielowarstwowy. Każdą warstwę
bakalii zalewałam tężejącą
czekoladą.
Składniki:ciasto:400 g
mąki krupczatki lub tortowej200 g
masła2
żółtka2 łyżki
śmietany1/2 łyżeczki
olejku cytrynowego6 łyżek
cukru pudru1 op.
cukru z
wanilią1/2 łyżeczki
solidodatkowo:50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej150 ml
konfitury morelowejsuszone morelerodzynkisuszone figisuszone śliwkipłatki migdałówbiała czekoladaśrednio po garści
bakaliimasa czekoladowa:250 g
margaryny100 g
mlecznej czekolady100 g
gorzkiej czekolady min. 70%
kakao4 łyżki
kakao1/3 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru1
laska waniliiPrzygotowanie:Ciasto przygotowujemy wg przepisu – klikMazurki wałkujemy na grubość 5 mm, układamy w dowolnych formach, np. 10 x 25 i 25 x 25 lub innych.Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu.Masa czekoladowa:
margarynę i
czekoladę rozpuszczamy w
mleku z
cukrem i ziarenkami
wanilii ( w tańszej wersji można użyć
cukru z
wanilią lub wanilinowego albo
olejku waniliowego ). Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut mieszając.
Białą czekoladę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach
mleka lub kremówki.Mazurek
czekoladowy :Spód smarujemy masą
czekoladową, tak aby nie prześwitywał. Posypujemy
migdałami, smarujemy
czekoladą posypujemy
rodzynkami, smarujemy
czekoladą posypujemy pokrojonymi
śliwkami, kolejna warstwa to
figi i
suszone morele.Dekorujemy je smugami z
białej czekolady i posypką
waflową ( choć nie jest konieczna ). Odstawiamy do stężenia.Mazurek
morelowy:
Konfiturę mieszamy ze skórką, 1/2 smarujemy gorący mazurek. Odstawiamy do przestudzenia. Czynność powtarzamy. Dekorujemy kwiatkami z pociętych
moreli ,
migdałami , masą
czekoladową,
białą czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia.Powiązane notki:Mazurek różany z
migdałamiPischinger ,
czekoladowy tort – mazurek bez pieczeniaDomowe
czekoladowe Pralinki na Walentynki ( prosty przepis )Słodka kąpiel z pianką, czyli
mus czekoladowy z karmelizowanymi
owocami i
beząOwsianka z
czekoladą i
jabłkami