Wykonanie
W tym roku chciałam zrobić jakiś naprawdę dobry mazurek dlatego postanowiłam sięgnąć po ten przepis . Z początku myślałam, że ciasto mi nie wyjdzie, ale po kilku minutach ucierania wszystko zaczęło się ładnie łączyć i spód do mazurka wyszedł wspaniały, mięciutki i kruchy. Do tego masa kajmakowa z
czekoladą i
suszone owoce, które następnym razem namoczę w
spirytusie. Jestem bardzo zadowolona z tego mazurka.
Składniki:250 g
mąki160 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtka2 łyżki
kakao1 /2 puszki gotowej masy kajmakowej (lub krówkowej, lub też słodzonego
mleka skondensowanego, już ugotowanego)1/2 tabliczki ciemnej
czekolady deserowej3 łyżki
mlekasmażona w cukrze
skórka pomarańczowa oraz
rodzynki i
suszone śliwkiMasło rozetrzeć mikserem z
cukrem pudrem i
żółtkami, dodać
mąkę, wymieszać. Dodać 2 łyżki chłodnej
wody zmieszane z
kakao, dokładanie połączyć z
ciastem. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Formę wysmarować
masłem, oprószyć
bułką tartą, wyłożyć cienko rozwałkowanym
ciastem (5 mm) i piec przez 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Rozsmarować
czekoladową masę kajmakową: 1/2 puszki masy wymieszać z rozpuszczoną połową
czekolady i 3 łyżkami
mleka. Składniki masy łatwiej się połączą jeśli będą podgrzane, rozpuszczane np. w kąpieli
wodnej. Udekorować smażoną
skórką pomarańczową,
rodzynkami i
suszonymi śliwkami.Smacznego:)