Wykonanie
składniki (na ok. 20
ciasteczek):60 g
masłaszklanka
mąki + łyżkapół łyżeczki
proszku do pieczenia60 g
cukru pudrużółtkołyżka
kakaołyżka
mlekakilka kropel dowolnego
olejku (aromatu) do ciast - może być
cytrynowy,
pomarańczowy albo
waniliowybiałkodo miski wsypać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
cukier puder, dodać pokrojone w kostkę
masło oraz
żółtko, zagnieść.ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać
kakao, łyżkę
mąki i
mleko, zagnieść,do drugiej
aromat do ciast,oba ciasta wstawić na pół godziny do lodówki, po tym czasie należy rozwałkować oba kawałki na płaty o tej samej grubości,
białko lekko ubić,jasne ciasto posmarować
białkiem, położyć ciemny płat ciasta, ponownie posmarować
białkiem, zwinąć razem w rulon,rulon włożyć na 10 minut do lodówki, nagrzać piekarnik do 180 stopni, rulon pokroić na plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15 minut.