Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
mleko 150 mililitrów
drożdże 40 gramów
cukier 150 gramów
jajka 2 sztuk
żółtka 2 sztuk
masło 100 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gramów
skórka cytrynowa kandyzowana 100 gramów
morele suszone 200 gramów
śliwki suszone 100 gramów
rodzynki 100 gramówmasa marcepanowa 300 gramów
cukier puder 50 gramówWykonanie:Rozkruszone
drożdże rozetrzeć z łyżeczką ciepłego
mleka oraz
cukru i łyżką
mąki, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Do pozostałej przesianej
mąki dodać ciepłe
mleko,
jajka,
żółtka,
cukier, roztopione, ostudzone
masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryć je i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Owoce suszone drobno pokroić i 2 łyżki odłożyć do przybrania. Na stolnicy posypanej
cukrem pudrem rozwałkować marcepan na prostokąt 40 x 30 cm. Średnią tortownicę wysmarować
masłem. Rozwałkowane ciasto przykryć marcepanem i posypać posiekanymi
owocami, zwinąć w rulon, pokroić na plastry grubości 4 cm i układać ciasno obok siebie w tortownicy, przekrojona stroną do góry. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Gorące posypać
suszonymi owocami,
bakaliami oraz
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: