Wykonanie
Kruche ciasto:
30dag
mąki krupczatki20dag
masła10dag
cukru pudru3 ugotowane
żółtka1 paczka
cukier waniliowyKajmak
czekoladowy1/2 litra
mleka40 dag
cukru5-10dag
masła5 dag
kakaoKruche ciasto:
Żółtka oddzielić od
białek i gotować 10min we wrzącej wodzie, najlepiej na sicie cedzakowym.Ugotowane przetrzeć przez sito. W sklepach można kupić małe praski z różnymi sitkami, bardzo poręczne.Do przesianej
mąki dodać
masło ,posiekać, dodać resztę składników ,szybko zagnieść i wstawić do lodówki na30-60min.Wylepić
ciastem foremki na grubość 3/4 cm nakłuć widelcem(patyczkiem) i piec w temp.180stop. około 15 min. Sprawdzać, aby nie przypalić
W naczyniu o grubym dnie gotować
mleko z
masłem i
cukrem tak długo, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszać. Jeżeli kropla kajmaku spuszczona na talerzyk nie rozlewa się i zastyga ,kajmak jest gotowy.Teraz zdjąć z ognia i ucierać łyżką (kopyścią) do uzyskania gęstości
śmietany.Należy szybko polewać bo ma tendencję do szybkiego twardnienia.Uwaga. Jeżeli będziemy gotować
mleko,
cukier i 1/2
laski wanilii to otrzymamy kajmak
waniliowy ,biały.Kajmak możemy przygotować z połowy składników ,jeżeli mamy mały mazurek.