ßßß Cookit - przepis na Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym

Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
masło według uznania
mleko 3 łyżek stołowych
czekolada 1 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
mleko 0,5 szklanek
kakao 3 łyżek stołowych
żółtko 1 sztuk
masło 200 gramów
mąka 4 łyżek stołowych
cukier 4 łyżek stołowych
jajka 4 sztuk
Wykonanie:
Jajka umyć, wybić ze skorupek do głębokiej miski, dodać cukier. Amatorzy mniej słodkiego biszkoptu mogą zmniejszyć ilość cukru do 3 łyżek. Jajka z cukrem ubić dokładnie trzepaczką aż do powstania pulchnej masy. Czas ubijania trzepaczką ręczną to 15-20 minut. Do ubitej masy dodać po łyżce przesianą mąkę stale ubijając. Mąkę wysypywać lekko po ściance naczynia. Dużą płaską blachę wyłożyć pergaminem lub folią wysmarowaną masłem. Ciasto wylać na blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni C. Upiec rumieniąc na jasnozłoty kolor. Upieczony biszkopt szybko wyłożyć z blachy, na ułożoną na stole czystą ściereczkę , zdjąć folię lub pergamin, i szybko zwinąć ciasto w rulon wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
Kakao wymieszać z cukrem i mlekiem (0,5 szklanki) mieszając ogrzewać aż powstanie gładka jednolita masa. Ostudzić. Masło utrzeć ze śmietaną, ucierając dodać żółtko i masę kakaową. Można przyprawić masę 1-2 łyżkami spirytusu , rumu lub koniaku. Dokładnie utartą masa posmarować ostudzony biszkopt i ścisło zwinąć. Wstawić do lodówki. Czekoladę połamać i stopić z dodatkiem mleka. Powierzchnię rolady posmarować czekoladą, namarzając nóż w gorącej wodzie. Można posypać posiekanymi orzechami lub migdałami. Roladę przechowywać w lodówce
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: karita
Data: 2010-12-09
a tak mniej więcej, ile piec ciasto w piekarniku bez termoobiegu ? :)
Autor: Iza
Data: 2009-11-30
Witam faktycznie pominęłam śmietanę w składnikach :) A więc do tego ciasta należy dodać 1 szklankę śmietanki kremówki.
Autor: Kinek
Data: 2009-11-22
nie napisalas ile tej smietany tam ma byc..
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5167/Rolada-biszkoptowa-z-kremem-czekoladowym