Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
masło według uznania
mleko 3 łyżek stołowych
czekolada 1 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
mleko 0,5 szklanek
kakao 3 łyżek stołowych
żółtko 1 sztuk
masło 200 gramów
mąka 4 łyżek stołowych
cukier 4 łyżek stołowych
jajka 4 sztukWykonanie:
Jajka umyć, wybić ze skorupek do głębokiej miski, dodać
cukier. Amatorzy mniej słodkiego
biszkoptu mogą zmniejszyć ilość
cukru do 3 łyżek.
Jajka z
cukrem ubić dokładnie trzepaczką aż do powstania pulchnej masy. Czas ubijania trzepaczką ręczną to 15-20 minut. Do ubitej masy dodać po łyżce przesianą
mąkę stale ubijając.
Mąkę wysypywać lekko po ściance naczynia. Dużą płaską blachę wyłożyć pergaminem lub folią wysmarowaną
masłem. Ciasto wylać na blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni C. Upiec rumieniąc na jasnozłoty kolor. Upieczony
biszkopt szybko wyłożyć z blachy, na ułożoną na
stole czystą ściereczkę , zdjąć folię lub pergamin, i szybko zwinąć ciasto w rulon wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
Kakao wymieszać z
cukrem i
mlekiem (0,5 szklanki) mieszając ogrzewać aż powstanie gładka jednolita masa. Ostudzić.
Masło utrzeć ze
śmietaną, ucierając dodać
żółtko i masę
kakaową. Można przyprawić masę 1-2 łyżkami
spirytusu ,
rumu lub
koniaku. Dokładnie utartą masa posmarować ostudzony
biszkopt i ścisło zwinąć. Wstawić do lodówki.
Czekoladę połamać i stopić z dodatkiem
mleka. Powierzchnię rolady posmarować
czekoladą, namarzając nóż w gorącej wodzie. Można posypać posiekanymi
orzechami lub
migdałami. Roladę przechowywać w lodówceAutor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: karitaData: 2010-12-09a tak mniej więcej, ile piec ciasto w piekarniku bez termoobiegu ? :)Autor: IzaData: 2009-11-30Witam faktycznie pominęłam
śmietanę w składnikach :) A więc do tego ciasta należy dodać 1 szklankę
śmietanki kremówki.Autor:
KinekData: 2009-11-22nie napisalas ile tej
smietany tam ma byc..Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: