Wykonanie
BakaliowiecPyszny i pełen
migdałów placek wart wypróbowania ,jeden z moich ulubionych ,który co jakiś czas powraca na mój stół.
Składniki :300 g
mąki100 g
masła5 łyżek
cukru pudru2
jajka + 3
żółtka1 szklanka
cukru kryształu2 szklanki
rodzynek1 szklanka
żurawiny1 szklanka
migdałów100 g
gorzkiej czekolady100 g
śmietany 30 %10 g
margarynypłatki migdałoweOpis wykonania :1. 200 g
mąki siekamy z
masłem, 5 łyżkami
cukru pudru oraz 2
żółtkami.Dobrze zagniatamy , owijamy folia i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek, ułożyć w formie 25x35 cm wyłożonej papierem .2. 3
żółtka ucieramy z połową
cukru kryształu na puszystą masę .
Białka ubijamy na sztywna pianę i, dodając pod koniec ubijania pozostały
cukier kryształ.3.
Rodzynki,
żurawinę i
migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, dokładnie odsączamy i grubo siekamy .Jeżeli chcemy możemy obrać
migdały ze skórki ja tego nie robiłam .4. Pozostałą
mąkę mieszamy z posiekanymi
bakaliami, następnie dodajemy utarte
żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubita pianę i delikatnie łączymy z
bakaliami.Masę wykładamy na ciasto i dokładnie i równo rozsmarowujemy.5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 -25 minut , po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.6.
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej wraz ze
śmietana i
margaryną. Wylewamy na ostudzany placek i posypujemy
płatkami migdałowymi.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy