ßßß Cookit - przepis na Bakaliowiec

Bakaliowiec

nazwa

Wykonanie

Bakaliowiec
Pyszny i pełen migdałów placek wart wypróbowania ,jeden z moich ulubionych ,który co jakiś czas powraca na mój stół.
Składniki :
300 g mąki
100 g masła
5 łyżek cukru pudru
2 jajka + 3 żółtka
1 szklanka cukru kryształu
2 szklanki rodzynek
1 szklanka żurawiny
1 szklanka migdałów
100 g gorzkiej czekolady
100 g śmietany 30 %
10 g margaryny
płatki migdałowe
Opis wykonania :
1. 200 g mąki siekamy z masłem, 5 łyżkami cukru pudru oraz 2 żółtkami.Dobrze zagniatamy , owijamy folia i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek, ułożyć w formie 25x35 cm wyłożonej papierem .
2. 3 żółtka ucieramy z połową cukru kryształu na puszystą masę . Białka ubijamy na sztywna pianę i, dodając pod koniec ubijania pozostały cukier kryształ.
3. Rodzynki, żurawinę i migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, dokładnie odsączamy i grubo siekamy .Jeżeli chcemy możemy obrać migdały ze skórki ja tego nie robiłam .
4. Pozostałą mąkę mieszamy z posiekanymi bakaliami, następnie dodajemy utarte żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubita pianę i delikatnie łączymy z bakaliami.Masę wykładamy na ciasto i dokładnie i równo rozsmarowujemy.
5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 -25 minut , po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
6. Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietana i margaryną. Wylewamy na ostudzany placek i posypujemy płatkami migdałowymi.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/06/bakaliowiec.html