ßßß Cookit - przepis na Mazurek krucho-maślany z kajmakiem

Mazurek krucho-maślany z kajmakiem

nazwa

Wykonanie

Mazurek to typowy Wielkanocny wypiek i na święta musi być koniecznie..
Ciasto kruche:
11 dkg mąki
7 dkg masła
4 dkg cukru pudru
1 jajko
1 łyżka mleka lub śmietany
Ciasto maślane:
6 dkg mąki
5 dkg cukru
5 dkg masła
2 jajka
Dodatkowo:
dżem
masa kajmakowa
rodzynki, płatki migdałowe do ozdoby
Ciasto kruche:
Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jajko i śmietanę.Szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki.Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka.
Ciasto maślane:
Masło utrzeć z cukrem dodając jajka, a na końcu mąkę.
Układanie w blaszce:
Uformowany placek przełożyć do blaszki , posmarować dżemem i przykryć ciastem maślanym .Brzegi obramować wałeczkiem z ciasta kruchego.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut.
Po wystudzeniu polać masą kaimakową i dowolnie udekorować.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/04/mazurek-krucho-maslany-z-kajmakiem.html