Wykonanie
Mazurek to typowy Wielkanocny wypiek i na święta musi być koniecznie..Ciasto kruche:11 dkg
mąki7 dkg
masła4 dkg
cukru pudru1
jajko1 łyżka
mleka lub
śmietanyCiasto maślane:6 dkg
mąki5 dkg
cukru5 dkg
masła2
jajkaDodatkowo:
dżemmasa kajmakowa
rodzynki,
płatki migdałowe do ozdobyCiasto kruche:
Mąkę z
masłem posiekać nożem, dodać
cukier,
jajko i
śmietanę.Szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki.Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka.Ciasto maślane:
Masło utrzeć z
cukrem dodając
jajka, a na końcu
mąkę.Układanie w blaszce:Uformowany placek przełożyć do blaszki , posmarować
dżemem i przykryć
ciastem maślanym .Brzegi obramować wałeczkiem z ciasta kruchego.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut.Po wystudzeniu polać masą kaimakową i dowolnie udekorować.