ßßß Cookit - przepis na Ciasto austriackie Kaiserschmarrn

Ciasto austriackie Kaiserschmarrn

nazwa

Wykonanie

1/2 szklanki mleka
niepełna 1/2 szklanki mąki
2 jajka
1/2 łyżki cukru
spora garść rodzynek
kopiasta łyżka masła
cukier waniliowy do posypania
Ciasto austriackie Kaiserschmarrn - sposób przygotowania: Nagrzać piekarnik do 200 st.C. Do miski wsypać mąkę i cukier, stopniowo dodawać mleko, potem żółtka i starannie wymieszać, aby nie było grudek. Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Rozgrzać masło w niedużej formie (masa wypełni ją do wysokości 2-3 cm), wlać masę i posypać rodzynkami.
Piec ok. 15 min, aż wierzch się zrumieni i będzie chrupki. Dwoma widelcami rozedrzeć ciasto na małe kawałki i wstawić z powrotem do piekarnika na 1-2 min. Wyjąć, posypać cukrem waniliowym, podawać.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5408393/ciasto austriackie kaiserschmarrn/p