Wykonanie
1/2 szklanki
mlekaniepełna 1/2 szklanki
mąki2
jajka1/2 łyżki
cukruspora garść
rodzynekkopiasta łyżka
masłacukier waniliowy do posypaniaCiasto austriackie Kaiserschmarrn - sposób przygotowania: Nagrzać piekarnik do 200 st.C. Do miski wsypać
mąkę i
cukier, stopniowo dodawać
mleko,
potem żółtka i starannie wymieszać, aby nie było grudek. Ubić
białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Rozgrzać
masło w niedużej formie (masa wypełni ją do wysokości 2-3 cm), wlać masę i posypać
rodzynkami.Piec ok. 15 min, aż wierzch się zrumieni i będzie chrupki. Dwoma widelcami rozedrzeć ciasto na małe kawałki i wstawić z powrotem do piekarnika na 1-2 min. Wyjąć, posypać
cukrem waniliowym, podawać.