Wykonanie
Kaiserschmarrn to bardzo proste danie, które ma swoje korzenie w pięknej i historycznej Austrii. Ponoć początkowo kucharze poświęcili je cesarzowej. Jednak to cesarzowi bardziej przypadło do gustu, stąd męska wersja nazwy "Kaiserscharrn" (początkowo było "Kaiser(IN)scharrn". Przepis pochodzi z mojej niemieckojęzycznej kolekcji przepisów :)Omlet jest wyjątkowo delikatny i puszysty. Posypany
cukrem pudrem wręcz rozpływa się w ustach.
Składniki:120 g
mąki200 ml
mleka3
jajka1 łyżka
cukru1 łyżka
masłaMąkę zmieszać z
mlekiem,
cukrem i
żółtkami. Dokładnie zmiksować.Następnie ubić
białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką (!).Na dużej patelni rozgrzać
masło. Na gorący tłuszcz wylać ciasto i na małym ogniu smażyć ok. 3 minuty, do momentu kiedy spód będzie rumiany. Przewrócić omlet i smażyć tak samo z drugiej strony.Widelcem "podrzeć" omlet na mniejsze kawałki.Chwilę jeszcze smażyć.Posypać
cukrem pudrem.Smacznego!