ßßß Cookit - przepis na Kaiserschmarrn, czyli austriacki omlet cesarski

Kaiserschmarrn, czyli austriacki omlet cesarski

nazwa

Wykonanie

Kaiserschmarrn to bardzo proste danie, które ma swoje korzenie w pięknej i historycznej Austrii. Ponoć początkowo kucharze poświęcili je cesarzowej. Jednak to cesarzowi bardziej przypadło do gustu, stąd męska wersja nazwy "Kaiserscharrn" (początkowo było "Kaiser(IN)scharrn". Przepis pochodzi z mojej niemieckojęzycznej kolekcji przepisów :)
Omlet jest wyjątkowo delikatny i puszysty. Posypany cukrem pudrem wręcz rozpływa się w ustach.
Składniki:
120 g mąki
200 ml mleka
3 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
Mąkę zmieszać z mlekiem, cukrem i żółtkami. Dokładnie zmiksować.
Następnie ubić białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką (!).
Na dużej patelni rozgrzać masło. Na gorący tłuszcz wylać ciasto i na małym ogniu smażyć ok. 3 minuty, do momentu kiedy spód będzie rumiany. Przewrócić omlet i smażyć tak samo z drugiej strony.
Widelcem "podrzeć" omlet na mniejsze kawałki.
Chwilę jeszcze smażyć.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/10/kaiserschmarrn-czyli-austriacki-omlet.html