Wykonanie
Składniki:4
jajkałyżka
cukru pudru1/4 kubka
mąkimasło klarowane do smażeniaodrobina zwykłego
cukruszczypta
cynamonurodzynkisok z połówki
pomarańczyprażone
płatki migdałowegorący
dżem z mirabelek lub inny, ulubiony, ale powinien być lejący
Rodzynki zalałam
sokiem z
pomarańczy. Gotowałam, aż odparował cały płyn.
Białka ubiłam mikserem z łyżką
cukru pudru. Zamieniłam mikser na rózgę i dodawałam, po jednym,
żółtku. Przesianą
mąkę delikatnie połączyłam, też rózgą, z masą
białkową. Przelałm masę na rozgrzaną patelnię z
masłem, a kiedy spód był złocisty, oddzialałam
łopatką mniejsze
kawłaki i przewracałam na drugą stronę. Posypałam
cukrem i
cynamonem.
Złociste omleciki podałam z
rodzynkami ugotowanymi w soku z
pomarańczy, posypane
cukrem pudrem,
płatkami migdałowymi i polałam gorącym
dżemem z mirabelek.