ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka pustelników

Ciasteczka pustelników

nazwa

Wykonanie

Nazwa jest zastanawiająca, prawda? Z tego co się dowiedziałam to w XIX wieku te korzenne ciasteczka były popularne w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Czasami zamiast masła używało się łoju wołowego,ale spokojnie u mnie jest tradycyjnie.
Ciasteczka mogę być przechowywane w pojemniczku przez 14 dni.
Składniki:
/24 sztuki/
2 i 1/3 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 kostki masła
1/3 szklanki cukru
3 duże jajka
1/2 szklanki rodzynków
1/2 szklanki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Mikserem ucieramy gładką masę z masła, jajek i cukru. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki i dalej miksujemy. Na koniec do całości dodajemy rodzynki i płatki migdałów.
Na blachę wyłożoną papierem wykładamy małe kuleczki lub inne kształty w niewielkich odstępach (ciasteczka wyrosną) i pieczemy w 200 stopniach przez około 20 min.
Smacznego! :)
Zdjęcia z przed 8 miesięcy w wersji z rodzynkami.
Zdjęcia dzisiejsze bez rodzynek.
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/08/ciasteczka-pustelnikow.html