Nazwa jest zastanawiająca, prawda? Z tego co się dowiedziałam to w XIX wieku te korzenne ciasteczka były popularne w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Czasami zamiast masła używało się łoju wołowego,ale spokojnie u mnie jest tradycyjnie.Ciasteczkamogę być przechowywane w pojemniczku przez 14 dni.Składniki:/24 sztuki/2 i 1/3 szklanki mąki2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 kostki masła1/3 szklanki cukru3 duże jajka1/2 szklanki rodzynków1/2 szklanki płatków migdałowychPrzygotowanie:Mikserem ucieramy gładką masę z masła, jajek i cukru. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki i dalej miksujemy. Na koniec do całości dodajemy rodzynki i płatki migdałów.Na blachę wyłożoną papierem wykładamy małe kuleczki lub inne kształty w niewielkich odstępach (ciasteczka wyrosną) i pieczemy w 200 stopniach przez około 20 min.Smacznego! :)Zdjęcia z przed 8 miesięcy w wersji z rodzynkami.Zdjęcia dzisiejsze bez rodzynek.