Wykonanie
Składniki:Ciasto:100 g
mąki (najlepiej krupczatki)250 g zmielonych
migdałów50 g
cukru pudru2
żółtka200 g
masłaMasa kajmakowa:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonegoDodatkowo:8 kostek
gorzkiej czekolady1 łyżka
mleka 3,2%
płatki migdałowe (lub całe
migdały)Puszkę
mleka skondensowanego włożyć do wysokiego garnka i zalać zimną
wodą. Gotować pod przykryciem przez 2,5 godziny, uzupełniając wygotowaną
wodę tak, by puszka była cały czas przykryta
wodą.
Mąkę wymieszać z
cukrem pudrem i zmielonymi
migdałami. Dodać
żółtka i pokrojone w kostkę
masło i szybko zagnieść jednolite, zwarte ciasto. Ciasto owinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę.Po godzinie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta pozostawiając ciut więcej ciasta na bokach (ja odkroiłam z każdej strony pasek, który zwinęłam w spiralę i z pomocą rozbełtanego
jajka przylepiłam do ciasta). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.Na upieczony i przestudzony blat ciasta wylać masę kajmakową.
Czekoladę rozpuścić z łyżką
mleka. Ozdobić powierzchnię ciasta razem z
płatkami migdałowymi.Smacznego :)