ßßß Cookit - przepis na Mazurek bakaliowy z polewą czekoladową

Mazurek bakaliowy z polewą czekoladową

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
masło 180 gramów
cukier 0,5 szklanek
żółtka 2 sztuk
sól 1 szczypta
czekolada gorzka 250 gramów
cukier puder 2 ząbki
masło 1 łyżek stołowych
śmietana 1 szklanek
likier pomarańczowy 2 łyżek stołowych
migdały 75 gramów
orzechy pekan 75 gramów
orzechy włoskie 75 gramów
orzechy laskowe 75 gramów
figi 50 gramów
morele suszone 50 gramów
rodzynki (duże)50 gramów
śliwki suszone 0,5 szklanek
Wykonanie:
Ciasto: przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.
Rozwałkowanym ciastem wylepić natłuszczoną, obsypaną mąką blachę. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, na złoty kolor.
Polewa: połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać cukier puder, łyżkę masła oraz gęstą śmietanę i wymieszać. Zdjąć z ognia i wymieszać z likierem.
Migdały oraz orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku (ok. 10 minut). Figi, rodzynki, morele oraz śliwki przelać wrzątkiem na sitku.
Nie posiekane bakalie rozłożyć na wystudzonym cieście i polać płyną polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11964/Mazurek-bakaliowy-z-polewa-czekoladowa