Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
masło 180 gramów
cukier 0,5 szklanek
żółtka 2 sztuk
sól 1 szczypta
czekolada gorzka 250 gramów
cukier puder 2 ząbki
masło 1 łyżek stołowych
śmietana 1 szklanek
likier pomarańczowy 2 łyżek stołowych
migdały 75 gramów
orzechy pekan 75 gramów
orzechy włoskie 75 gramów
orzechy laskowe 75 gramów
figi 50 gramów
morele suszone 50 gramów
rodzynki (duże)50 gramów
śliwki suszone 0,5 szklanekWykonanie:Ciasto: przesianą
mąkę posiekać z
masłem, dodać
cukier,
żółtka oraz szczyptę
soli i szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.Rozwałkowanym
ciastem wylepić natłuszczoną, obsypaną
mąką blachę. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, na złoty kolor.Polewa: połamaną
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodać
cukier puder, łyżkę
masła oraz gęstą
śmietanę i wymieszać. Zdjąć z ognia i wymieszać z
likierem.
Migdały oraz
orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku (ok. 10 minut).
Figi,
rodzynki,
morele oraz
śliwki przelać wrzątkiem na sitku.Nie posiekane
bakalie rozłożyć na wystudzonym cieście i polać płyną
polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: