Wykonanie
Do czego można użyć tartą dziką różę? Podobno do wielu rzeczy. Ja wybrałam
ciastka. Są bardzo delikatne, chrupiąco
migdałowe o różanym smaku. Bardzo łatwe w przygotowaniu, pomimo, że się trochę lepią ale wystarczy podsypać odrobiną
mąki i jest ok. Jedynym problemem może okazać się dzika róża ale jeszcze kwitnie więc zdążycie:)
Składniki:250 g
mąki150 g zmielonych
migdałów2
żółtka200 g miękkiego
masłaszczypta
soli150 g
cukru50 g tartej dzikiej róży
cukier puder do posypania
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodać
jajka i wyrobić, następnie wsypać
sól,
mąkę,
migdały i na końcu tartą różę. Dokładnie wyrobić, zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na jedną godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykrawać foremką
ciastka. Ułożyć na wysmarowanej blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 15 min. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)